Hlavní obsah

Stavební spořitelny sjednocují úročení vkladů, rozhodovat budou akce

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od října budou všechny stavební spořitelny bez ohledu na svou produktovou nabídku úročit vklady jedním procentem. Zájemcům o uzavření nové smlouvy se proto vyplatí počkat si na časově omezené akce, které většina spořitelen spouští na podzim, a zvolit nejzajímavější nabídku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Stavební spoření je v Česku už více než 25 let na špici zájmu klientů, kteří chtějí své úspory zhodnotit a nepodstupovat tak žádné riziko. Výše úročení vkladů společně s až dvoutisícovou státní podporou tak mnozí lidé upřednostňují před jinými konzervativními produkty, například spořicími účty.

Koronakrize a s ní související několikeré snížení základní úrokové sazby ČNB sice lidem zlevnilo úvěry a hypotéky, ovšem spořícím klientům přidělalo vrásky na čele. Banky totiž razantně snížily úročení svých vkladových produktů. Bohužel stavební spoření není výjimkou.

Jak ukázala analýza společnosti Broker Trust, u některých spořitelen klesly již dříve úroky u nových smluv na úroveň jednoho procenta. Dvě poslední stavební spořitelny (Českomoravská a Raiffeisen), které nabízely vyšší úročení vkladů, oznámily, že v říjnu sníží sazby na úroveň ostatních spořitelen.

Úročení vkladů stavebního spoření
Stavební spořitelna, tarifAktuální úroková sazbaÚroková sazba od říjnaPoplatek za uzavřeníPoplatek za vedení účtu
Českomoravská stavební spořitelna (Liška)1,2 %1 %1 % z cílové částky360 Kč ročně
Modrá pyramida stavební spořitelna (do 26 let)1 %1 %0 % do cílové částky 150 tisíc Kč300 Kč ročně
Modrá pyramida (nad 55 let)1 %1 %0 % do cílové částky 200 tisíc Kč300 Kč ročně
Modrá pyramida (ostatní)1 %1 %1 % z cílové částky300 Kč ročně
Moneta Stavební spořitelna (do 24 let)1 %1 %0 % z cílové částky (smlouvy s CČ 200 a 500 tisíc Kč)27 Kč měsíčně (1)
MSS (nad 55 let)1 %1 %0 % z cílové částky (smlouvy s CČ 200 a 500 tisíc Kč)27 Kč měsíčně
MSS (ostatní)1 %1 %1 % z cílové částky27 Kč měsíčně
Raiffeisen stavební spořitelna (do 26 let)1,3 %1 %1 % z cílové částky82 Kč čtvrtletně (2)
RSS (ostatní)1,2 %1 %1 % z cílové částky82 Kč čtvrtletně (2)
Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka)1 %1 %1 % z cílové částky325 Kč ročně
Zdroj: Broker Trust. Poznámka: CČ = cílová částka, (1) ročně 324 korun; (2) ročně 328 korun

„Úročení vkladů jedním procentem již delší dobu nabízely Modrá pyramida a Buřinka (Stavební spořitelna České spořitelny). Na jaře se k nim přidala i bývalá Wüstenrot stavební spořitelna, nyní Moneta Stavební spořitelna, která snížila sazbu z 1,2 procenta na jedno procento. Liška (Českomoravská stavební spořitelna) (nyní 1,2 procenta) a Raiffesen stavební spořitelna (nyní 1,2 procenta, resp. 1,3 procenta pro mladé do 26 let) upraví sazby na úroveň jednoho procenta v říjnu,” přiblížil nabídku spořitelen Roman Bečička z Broker Trust.

Stavebnímu spoření se letos daří, krizi navzdory

Finance

Rozhodnou akce?

Na první pohled se může zdát, že brzy „bude jedno”, u které stavební spořitelny se rozhodnete svůj vkladový účet založit, vždyť všechny zhodnocují stejně. Odborníci proto doporučují počkat si na poslední měsíce roku, kdy se již tradičně spořitelny vytasí s časově omezenými akcemi.

„V posledním čtvrtletí roku stavební spořitelny tradičně bojují o nové klienty, které lákají různými zvýhodněnými akcemi. Zvažujete-li sjednání stavebka, asi nenajdete vhodnější dobu. Během akcí můžete ušetřit například poplatek za sjednání smlouvy,” doporučil Bečička.

Zaměřte se i na poplatky

Další, co by mohlo o nejvýhodnějším produktu rozhodnout, jsou poplatky. Dva nejzákladnější - poplatek za uzavření smlouvy a poplatek za vedení účtu - si účtují všechny stavební spořitelny.

Poplatek za uzavření smlouvy představuje jednou procento z cílové částky. Některé stavební spořitelny za určitých podmínek i mimo své časově omezené akce tento poplatek nepožadují. Například Modrá pyramida nulovým poplatkem zvýhodňuje mladé klienty do 26 let (cílová částka do 150 tisíc korun), ale i ty starší 55 let (cílová částka do 200 tisíc korun). Mladým do 24 let i starším 55 let neúčtuje poplatek za sjednání ani Moneta stavební spořitelna, týká se to cílových částek 200 tisíc nebo 500 tisíc korun.

Poplatek za vedení účtu už platí všichni klienti. Tři stavební spořitelny si jej účtují jednou za rok (Liška, Pyramida a Buřinka), Raiffeisen pak každý měsíc a Moneta čtvrtletně. Výrazný rozdíl mezi jednotlivými spořitelnami v jeho výši není, u všech musí klienti počítat s minimálně třemi stovkami ročně. I tak ale nejdražší má vedení účtu Liška (360 korun), naopak nejlevnější Modrá pyramida (300 korun).

Reklama

Související články

Stavební spoření má za sebou úspěšný rok

Mezi lidmi je o stavební spoření stále zájem. Dokázaly to i výsledky loňského roku, kdy bylo uzavřeno nejvíce smluv za posledních pět let. Klienti si uzavřeli...

Výběr článků

Načítám