Hlavní obsah

Do úspor české domácnosti zatím sahat nechtějí

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina českých domácností kvůli současné situaci zatím své úspory nevybírá. Část nebo veškeré své úspory chce vybrat jen poměrně málo lidí, naopak velká většina chce pokračovat ve stávajícím způsobu spoření.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Někteří střadatelé pak dokonce vidí v současné době i zajímavé příležitosti a chtějí spořit a investovat více než doposud. Podle průzkumu Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) chce ze zajištěných produktů vybrat své peníze přibližně 10 procent lidí, z méně zabezpečených produktů je to maximálně pětina.

„Nejméně chtějí klienti vybírat peníze ze spořicích účtů a státem podporovaných produktů, jako je stavební spoření a penzijní připojištění,“ sdělil k tomu Právu předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

Češi spořili nejvíce za deset let

Finance

Jak doplnil, například z penzijního připojištění tak chce vybrat část nebo celé úspory 6 procent klientů, u stavebního spoření je to 11 procent. Zároveň napříč všemi produkty by zhruba desetina domácností ráda spořila více než dosud.

Vybírají hlavně mladí

„Především ekonomicky aktivnější a vzdělanější lidé si uvědomují, že některé produkty teď mohou přinést zajímavější výnos, jiní hledají stabilitu a ochranu svých úspor,“ vysvětlil Kořínek. „Naopak nejvíce chtějí své úspory vybrat mladí lidé do 29 let,“ dodal.

Stavební spoření má za sebou úspěšný rok

Finance

Největší část českých domácností podle Kořínka zatím žádné změny nechystá, hodlají spořit nadále tak, jak jsou zvyklí. Plných 78 procent střadatelů v penzijním připojištění nebo 68 procent domácností spořících ve stavebním spoření tak bude pokračovat stejně jako doposud. U termínovaných vkladů i podílových fondů chce nadále spořit ve stávajícím rozsahu téměř 60 procent dotázaných.

Lidé by podle ekonomů také neměli přerušovat spoření na stáří. „Snažíme se naše klienty edukovat a doporučujeme jim, aby v rámci aktuální situace nedělali jakákoliv unáhlená rozhodnutí a pokračovali ve spoření. Penzijní spoření je dlouhodobý produkt, který dokáže pracovat s tržními výkyvy,“ poznamenal generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti Martin Vašek.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi spořili nejvíce za deset let

České domácnosti si loni spořily více než v předchozích letech. V loňském čtvrtém čtvrtletí dokonce míra jejich úspor dosáhla 15,1 procenta, což je nejvyšší...

Češi financování bydlení příliš nerozumí

Výše státní popory u stavebního spoření či třeba podmínky pro poskytování hypoték jsou oblastmi, ve kterých mnozí Češi tápou. Jak ukázalo měření finanční...

Penzijní fondy inflaci opět nepřekonaly

Lidem, kteří si v minulosti uzavřeli penzijní připojištění, se loni peníze na stáří zhodnotily nejvíc za posledních pět let. Průměrný výnos v transformovaných...

Výběr článků

Načítám