Hlavní obsah

Stavby domů v posledních měsících podražily

Právo, gin

Stavby rodinných domů v posledních měsících zdražily. Patrné to je na unifikovaných projektech, které se prodávají už od loňského léta. Nejsou individuálně na míru, ale jsou typizované.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Projekt od zavedené české společnosti na pětipokojový dům s 208 podlahovými metry plus dvougaráží a technickou místností určený zejména do svahu a ve třech nadzemních podlažích ještě před třemi čtyřmi lety počítal s tím, že jde postavit za částku kolem pěti milionů.

Nyní kalkulace startuje na šesti milionech jako na minimu a u doporučeného standardu je odhad na 8,3 milionu korun, přičemž se jako minimální náklad na stavební materiály počítá se sumou 5,2 milionu korun.

Byty by po karanténě mohly zlevnit

Finance

Nejlevnější zděný domek, bungalov o čtyřech pokojích a necelých 80 metrech užitné plochy, jde například podle projektů Bohemia Eurolines postavit (bez nákladů na pozemek a jeho zasíťování) od bezmála dvou milionů, ale to je hodně nízká laťka i v případě, že stavba se dělá svépomocí.

Doporučený standard atakuje třímilionovou hranici. U bungalovu s pěti pokoji a 127 metry, který je v projektech novinkou, už svépomoc začíná na bezmála třech milionech, a pokud má jít o doporučený standard, kalkulují projektanti o milion více.

Stát by měl lidem pomoci s bydlením, míní většina Čechů

Finance

To všechno jsou však podle stavbařů, kteří se k tomu Právu vyjadřovali už minulý týden, tedy ještě před vládními restrikcemi kvůli koronaviru, předpokládané rozpočty od stolu: stavby nad projekt prodražují čekací lhůty, dodavatelské potíže, potíže s řemeslníky, a právě i růst reálných cen materiálů, který je rychlejší, než projektanti počítají.

Odklad splátek úvěrů a hypoték: Podmínky bank se liší

Finance

Ke každému projektu obecně proto realita vychází o zhruba třicet procent více. A stavba se většinou dvakrát více prodlouží nad „papírový plán“.

„Prováděl jsem náročnou rekonstrukci řadového domu v Praze. Všechno bylo do detailu namalované a spočítané, stavbu realizovala zavedená firma, s níž jsem měl vynikající zkušenosti z dřívějška. A stejně vše bylo jinak,“ popisuje čtyřicetiletý pan Vladimír z Prahy 6. Stavba se z půl roku protáhla na bezmála rok, náklady plán přesáhly o více než čtyři miliony.

„Vím, že i když ceny parcel a obecně nemovitostí v Praze rostou, tak i kdybych dům třeba za pět let prodával, tak nikdy nedostanu zpět to, co jsem do něho vložil,“ uznává.

Přehledně: Kdy se platí daň z nabytí nemovitosti

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Růst cen bytů by měl letos zpomalit

Výrazný růst cen nových bytů z posledních let by měl letos zpomalit. Například u nových bytů v Praze bude podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena...

Výběr článků

Načítám