Hlavní obsah

Růst cen bytů by měl letos zpomalit

Právo, svj

Výrazný růst cen nových bytů z posledních let by měl letos zpomalit. Například u nových bytů v Praze bude podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena Korce letošní rok spíše ve znamení stagnace či jen pomalého růstu maximálně do tří procent. Celorepublikově a bez ohledu na stáří bytu pak ekonomové počítají s maximálně pětiprocentním růstem.

Foto: Profimedia.cz

Ekonomové letos počítají s maximálně pětiprocentním růstem cen bytů.

Článek

Podle analytiků jednou z příčin růstu cen bytů je jejich nedostatek, hlavně ve velkých městech. Z údajů poradenské společnosti Deloitte ke konci loňského pololetí vzrostly prodejní ceny bytů v Praze a krajských městech na konci pololetí meziročně v průměru o deset procent na 60 700 korun za metr čtvereční.

Růst cen nových bytů v Praze nebere konce, metr už stojí přes 110 tisíc

Ekonomika

Nejdražší byla tradičně Praha (84 200 korun), nejlevnější Ústí nad Labem (17 tisíc korun). Za poslední čtyři roky stouply ceny bytů téměř o polovinu, přičemž nové byty v Praze zdražily za toto období skoro dvojnásobně.

„Bytů se sice staví stále málo, ale poptávka klesla kvůli restrikcemi svázanému hypotečnímu trhu,“ uvedl Korec s tím, že kvůli zásahům České národní banky (ČNB) se počet sjednaných hypoték loni propadl o třetinu, což se projevilo i na prodeji nemovitostí.

Výrazný vliv na růst cen nových bytů podle Korce měl ale i enormní nárůst cen stavebních materiálů a prací. V posledních měsících už nicméně začaly stagnovat.

Zdražování nájmů loni zvolnilo

„Hlavním tahounem cen nových bytů bude jejich přetrvávající nedostatek způsobený zastaralým a neaktualizovaným územním plánem a zablokovaným povolováním nových staveb. Tyto dvě zásadní překážky přirozeného rozvoje se bohužel nepodaří vyřešit ani v letošním roce,“ domnívá se šéf Ekospolu.

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška budou růst ceny bytů ještě nejméně jeden rok, maximálně však pětiprocentním meziročním tempem. Analytička Komerční banky Jana Steckerová míní, že ceny bytů i nájemné už narazily na svůj strop, především v Praze a Brně.

Kromě Prahy a Brna je splátka hypotéky levnější než nájem

Finance

„Zároveň ale neočekáváme nějaký zásadní pokles cen, spíše jejich stagnaci. Dalšímu růstu cen nemovitostí bude bránit pomalejší mzdový růst i obavy z vývoje ekonomické situace,“ dodala Steckerová.

Zvyšující se ceny bytů táhnou vzhůru také výši nájemného. Meziroční tempo růstu nájemného v největších městech Česka loni většinou zpomalilo. Například v Praze u nejžádanější dispozice 2+kk kleslo z deseti na 3,1 procenta. Nájem v těchto bytech byl v průměru 16 500 korun měsíčně.

V Brně byl o zhruba pětinu nižší, v Liberci a Ostravě o dvě pětiny, vyplývá z údajů portálu Ideálnínájemce.cz.

Nájmy porostou

Sobíšek u nájemného počítá pro letošek s růstem o čtyři až pět procent. „Tento průměr zahrnuje jak případy nezměněného nájemného po jeho skokovém zvýšení z předchozích období, tak postupného dohánění dříve nezměněných kontraktů. Průměrné nájemné bude růst i za horizontem příštího roku, a to i v případě, že se růst cen nemovitostí zastaví,“ doplnil ekonom.

Nájmy totiž obvykle reagují na vývoj cen bytů s velkým zpožděním. Podle analytika ČSOB Petra Dufka poptávka po nájemním bydlení vzhledem k vysokým cenám bytů stále narůstá.

„Navíc zde poptávku podporuje i migrace v rámci Česka i ze zahraničí. Takže segment nájemního bydlení čeká ještě silný boom bez ohledu na zpomalování ekonomiky,“ podotkl Dufek.

Reklama

Související články

Na hypotéku nedosáhne stále víc lidí

Dostupnost bydlení v Česku se nadále zhoršuje. Ceny bytů za poslední rok vzrostly v průměru o 10 procent, prudce nahoru jdou i nájmy a současně se výrazně...

Sen o bydlení hatí mladým nízké úspory

Většina mladých Čechů do 36 let bydlí v pronájmu či u rodičů. Pochopitelně to do budoucna chtějí změnit a pořídit si vlastní bydlení, které budou nejčastěji...

Výběr článků

Načítám