Hlavní obsah

Přehledně: Jak žádat o příspěvek na bydlení

Ceny elektřiny letos podle odhadů vzrostou o 37 procent, u plynu o 40 procent. Už loni se přitom zvýšily. Některým domácnostem už prudce stouply zálohy a faktury za energie, podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) až na dvojnásobek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zákonodárci proto schválili novelu zákona o státní sociální podpoře, která zvýšila příspěvek na bydlení a rozšířila okruh těch, kteří si o něj mohou požádat. Má platit zpětně od počátku ledna. Koho se příspěvek týká?

Podmínky nároku

Podmínkou je, že domácnosti nestačí 30 procent jejích příjmů na pokrytí nákladů na bydlení. V Praze je to 35 procent. Posuzují se přitom příjmy všech osob obývajících tuto domácnost.

Výši příspěvku a to, zda na něj má domácnost nárok, lze nově orientačně zjistit na kalkulačce

Do nákladů na bydlení se řadí nejen nájem, ale třeba i energie, voda či platby za služby typu svoz odpadu. Týká se to jak bytů a domů v nájemním či osobním vlastnictví, tak nově i celých bytů obývaných na základě podnájemní smlouvy. Letos na příspěvek mají nárok i lidé s trvalým bydlištěm v rekreačních objektech, tedy například v chatách.

Statisíce klientů Bohemia Energy dál čekají na vyúčtování

Ekonomika

Výše příspěvku

Vypočítává se na základě takzvaných normativů na bydlení, což jsou státem úředně stanovené náklady na bydlení v jednotlivých městech. Tyto normativy se liší podle velikosti. Samotný příspěvek pak může být i několik tisíc korun.

Předběžná kalkulačka

Výši příspěvku a to, zda na něj má domácnost nárok, lze nově orientačně zjistit na kalkulačce, kterou na webu energetickyprispevek.cz zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Dostat se na něj lze i ze stránek MPSV kliknutím na odkaz Pomoc při růstu cen energií. Na následné stránce se pak myší označí položka Vyplňte orientační kalkulačku.

Kalkulačka ukáže, zda lidé mají nárok na podporu kvůli zdražení energií

Domácí

Do ní se pak vloží údaje o počtu osob žijících v domácnosti, údaje o formě bydlení, tedy zda jde třeba o nájem nebo vlastní obydlí, poštovní směrovací číslo obce, kde se byt nachází, a průměrné měsíční náklady za předchozí čtvrtletí.

Třeba je uvést i čistý příjem všech členů domácnosti v předchozím čtvrtletí. To se ale netýká nezaopatřených studujících dětí, které chodí třeba na brigádu. Pokud nemáte přístup k internetu, o propočítání požádejte v pobočce úřadu práce nebo na lince 950 180 070. Totéž je možné podniknout, pokud si nejste jisti.

Kde hledat informace
místní pobočky úřadu práce
web MPSV
web Úřadu práce
web energetickyprispevek.cz s kalkulačkou
telefonní linka 950 180 070

Podání žádosti

Podat žádost o příspěvek na bydlení je možné v místní pobočce úřadu práce, kde by měli mít k dispozici i formulář. Ten je možné stáhnout také z webu Úřadu práce kliknutím na horní záložku Formuláře. Otevře se rozcestník s formuláři, kde se myší označí položka Státní sociální podpora. Po rozbalení seznamu je pak třeba kliknout na Žádost o příspěvek na bydlení.

Projekt Peníze z Bohemky nabízí lidem, kterým dodavatel ukončil dodávky, pomoc při získání odškodnění

Ekonomika

Na následující stránce si ji lze stáhnout a vytisknout. Vytisknout si lze i formuláře pro přílohy. Žádost je možné podat i online, třeba přes tuto stránku, a to jak s přílohami, tak bez nich. Požádat o příspěvek lze také přes web energetickyprispevek.cz. Žádat je možné až tři měsíce zpětně. Počítejte s tím, že vyřízení žádosti může trvat až třicet dnů.

Obsah formuláře

Základní formulář obsahuje čtyři stránky s informacemi o žadateli a o osobách, které s ním obývají byt nebo rodinný dům. K žádosti je nutné doložit pro všechny uvedené osoby průkaz totožnosti, u dětí do patnácti let pak rodný list. Také je třeba uvést, jakým způsobem chce člověk peníze dostávat, a to včetně případného čísla účtu.

Přílohy k formuláři

K formuláři je nutné doložit Souhlas s předáním rodného čísla České poště, pokud chce člověk dostávat peníze poukázkou. Dále pak doklad o výši čtvrtletního příjmu každé ze společně posuzovaných osob, což jsou lidé žijící v domácnosti, doklad o tom, že obydlí člověk užívá na základě nájemní nebo podnájemní smlouvy či vlastnictví.

V dalším dokumentu musíte uvést náklady na bydlení, konkrétně úhrady za nájemné, energie a další služby včetně posledního vyúčtování. Ty musí být rozepsány na jednotlivé položky. Pokud v bytě žije nezaopatřené dítě starší patnácti let, je třeba přiložit třeba potvrzení o studiu či o zdravotním stavu, pokud kvůli němu studovat nemůže. Pokud osoba bydlící v bytě platí výživné, musí o tom rovněž předložit doklad. Je to důležité pro výpočet dávky.

Žádost pro cizince

Pokud byt obývá cizí státní příslušník, který nemá trvalý pobyt, nebo jde o cizince z EU, který je v ČR kratší dobu než jeden rok, musí doložit například pracovní smlouvu nebo doklad o pobírání dávek, doklad o hlášení k pobytu či doklad o specifickém druhu pobytu, třeba modré kartě.

Reklama

Výběr článků

Načítám