Hlavní obsah

Práci doma využijí hlavně telekomunikace

Pandemie koronaviru s sebou přinesla výrazné rozšíření práce z domova, takzvaný home office. Alespoň u profesí, kde to bylo možné. Podle statistiků práci na dálku využívali nejvíce zaměstnanci v odvětví telekomunikační činnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ne všechny firmy k možnosti pracovat z domova ale přistoupily vstřícně. Například velké podniky práci na dálku umožnily téměř všechny, u malých to bylo jen něco přes polovinu. Celkově se ale týkala menší části zaměstnanců. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zveřejněných v oborovém časopisu Statistika a my.

Trvalá práce z domova? Třetina zaměstnanců by ji vyměnila za nižší plat

Ekonomika

„V období pandemie koronaviru podíl firem umožňujících práci z domova vzrostl na šedesát procent. I v tomto případě se procento významně lišilo v závislosti na velikosti podniku,“ konstatovala statistička Kamila Burešová.

V době zavedených nouzových stavů a vládních restrikcí umožňovalo podle ní home office 96 procent velkých podniků s 250 a více zaměstnanci a 84 procent středně velkých podniků, ale jen 53 procent malých podniků.

V období pandemie koronaviru podíl firem umožňujících práci z domova vzrostl na šedesát procent
Kamila Burešová, statistička

O tom, že se přístup firem lišil podle velikosti firmy a managementu, se přesvědčili i dva pražští zaměstnanci. Jedním z nich byl čtyřicetiletý programátor Tomáš pracující ve velké nadnárodní firmě.

Průzkum: Jak bylo Čechům na home office?

Domácí

„Občas jsme mohli pracovat z domova už před pandemií, ale s jejím nástupem jsme v našem oddělení odešli na home office všichni a do kanceláře nemusíme chodit dodnes,“ řekl.

IT versus hospody

Jeho stejně starý kamarád Lukáš naopak pracuje v menší firmě jako analytik. I zde v první a na počátku druhé vlny pracovali z domova.

„Ale potom mělo vedení pocit, že nad námi nemá dohled, a v době, kdy byly stále vysoké přírůstky nakažených, jsme museli do kanceláře nastoupit,“ konstatoval Lukáš. Analýza ČSÚ přitom uznává, že ne ve všech oborech je možné na home office nastoupit.

Kombinace práce z domova a v kanceláři má v Česku budoucnost

Finance

Například prodavačky, lidé ve stavebnictví či v hotelích už z podstaty své profese nemohou svou práci z domova vykonávat. I tam, kde je práce z domova technicky možná a relativně bez problémů, ale někteří šéfové upozorňují na úskalí.

Například se jim nováčci hůře zaučují a seznamují s pracovním týmem, když se s ním ani nepotkají třeba i několik měsíců.

„Podle nejnovějších údajů ČSÚ pracovalo z domova v období pandemie dvanáct procent zaměstnanců podniků s deseti a více zaměstnanci. Největší podíl zaměstnanců na home officu, 21 procent, byl v době pandemie ve velkých podnicích s 250 a více zaměstnanci,“ uvedla Burešová.

Češi objevili kouzlo flexibilních kanceláří

Finance

Práci na dálku využívali podle údajů ČSÚ nejvíce zaměstnanci v odvětví telekomunikační činnosti, 69 procent ze všech lidí v tomto odvětví. Dále se často týkala pracovníků z mediálního sektoru – 59 procent – a zaměstnanců z oboru IT – 53 procent.

Nejméně zaměstnanců pracujících z domova se nacházelo v odvětví stravování a pohostinství, což je do značné míry pochopitelné. Byla to pouhá dvě procenta.

Dále se to pak týkalo jen tří procent lidí pracujících v textilním, kožedělném a obuvnickém průmyslu a pěti procent lidí nacházejících obživu v sektoru ubytování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám