Hlavní obsah

Kombinace práce z domova a v kanceláři má v Česku budoucnost

Právo, Karel Kvapil

S postupným návratem zaměstnanců na pracoviště přicházejí na řadu jak změny v pracovním modelu, tak proměna samotných kanceláří. Podle průzkumu společnosti CBRE se postupně prosazuje trend hybridního modelu práce, který efektivně kombinuje práci v kanceláři s prací na dálku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud jde o budoucí využívání kanceláří, téměř tři z deseti společností předpokládají, že velikost jejich pronajímané plochy se do budoucna nijak zásadně nezmění.

„V blízké budoucnosti očekáváme větší orientaci kanceláří na jejich uživatele,“ uvedl Simon Orr ze společnosti CBRE.

Existuje několik zásadních sfér, na něž se firmy chtějí v blízké době zaměřit. Především jde o podporu týmové spolupráce (uvedly čtyři pětiny respondentů), větší míru zapojení zaměstnanců do dění ve firmě (polovina dotázaných), posilování firemní kultury (dvě pětiny respondentů) a udržení zaměstnanců, zmínila více než třetina oslovených.

Pandemie změnila preference zaměstnanců, chtějí flexibilitu

Finance

Všechny tyto oblasti vyžadují přehodnocení dosavadních způsobů organizace práce a vedení lidí, stejně jako úpravu vzhledu a fungování reálných pracovišť.

Hlavní je flexibilita

Pandemie ukázala, že zaměstnanci mohou být produktivní i mimo čtyři stěny kanceláře. Zároveň odhalila klíčovou proměnu moderní pracovní síly, která si váží nově nabyté možnosti svobodně vyvažovat svůj profesní a osobní život.

Z průzkumu Work from Home Survey (Práce z domova), který provedla CBRE v osmi zemích střední a jižní Evropy včetně ČR vyplývá, že téměř polovina respondentů by preferovala kombinaci práce z domova s prací v kanceláři.

Trvalá práce z domova? Třetina zaměstnanců by ji vyměnila za nižší plat

Ekonomika

U práce z domova lidé pozitivně hodnotí větší kontrolu nad organizací vlastní práce a lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Naopak – u práce v kanceláři respondenti nejvíce oceňují sociální interakci, kterou doma postrádají.

Ve prospěch práce z kanceláře hovoří také jednodušší a rychlejší přenos informací, lepší technické vybavení, intenzivnější budování firemní kultury i lepší přístup k technologiím.

A v neposlední řadě oceňují také přirozenou socializaci a regeneraci při společných obědech, kávových pauzách či drobných nahodilých setkáních.

Covid zamíchal atraktivitou oborů

Finance

„Nejzásadnější oblastí, kterou zmínilo téměř 90 procent zaměstnanců, je ale flexibilita. Proto zaměstnavatelé ve svých personálních strategiích stále více řeší rovněž uspořádání prostor tak, aby přesně odpovídaly zaměření firmy a potřebám jejích zaměstnanců,“ dodal Orr.

Reklama

Výběr článků

Načítám