Hlavní obsah

Trvalá práce z domova? Třetina zaměstnanců by ji vyměnila za nižší plat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než třetina zaměstnanců by byla ochotna přistoupit na snížení svého platu, pokud by mohla pracovat z domova. S odkazem na studii britské náborové firmy Reed o tom informoval server Business Insider.

Foto: Velux

Ilustrační foto

Článek

Práce z domova neboli takzvaný home office se během lockdownu zaviněném šířením koronaviru stala součástí pracovního života mnoha lidí. Tento trend ale zůstává patrný i po postupném odeznívání epidemie. Řada firem, zejména těch korporátních, začíná zavádět práci z domova nastálo.

Názory na home office se ale mezi zaměstnavateli různí, a dokonce i mezi samotnými zaměstnanci zůstává v této otázce střet. Ukázaly to aspoň výsledky průzkumu britské online náborové společnosti Reed. Ta se ptala dvou tisíc dospělých pracujících lidí na to, jak vnímají práci z domova a s ní spojené finanční ohodnocení.

Na otázku, zdali by přistoupili na snížení platu výměnou za trvalou možnost práce z domova, odpovědělo kladně 35 procent z nich. Studie nicméně nekonkretizovala, o kolik nižší částku by se na výplatní pásce mělo jednat. Zároveň také o dvě procenta více respondentů by s takovou nabídkou nesouhlasilo. Pětina pak uvedla, že z domova jednoduše pracovat nemůže, zbytek si svou odpovědí nebyl jistý.

S home officem počítáme i po covidu, říká ředitel Hewlett Packard Enterprise

Ekonomika

Přibližně čtvrtina lidí si naopak myslí, že by měla dostávat více peněz za to, že pracuje v kanceláři na plný úvazek a 23 procent lidí uvedlo, že právě tito zaměstnanci by měli mít přednost v případě povýšení.

Firmy musí být kreativní

„Klíčovou věcí je zajistit, aby zaměstnanci měli určitou úroveň volby a autonomie v tom, jak, kdy a kde tráví svůj pracovní den – s ohledem na skutečnost, že to, co funguje pro jednu skupinu lidí, nemusí nutně fungovat i pro jinou,“ komentoval výsledky průzkumu výkonný ředitel společnosti Reed Simon Wingate.

Aby mohly firmy na trhu práce konkurovat, měly by podle Wingatea svým zaměstnancům nejen naslouchat, ale také být kreativní a nastavit systém tak, že bude fungovat na individuální i kolektivní úrovni. „To jim zlepší šance na přilákání i udržení těch nejlepších talentů,“ dodal.

Mluvčí Googlu v minulosti agentuře Reuters potvrdil, že společnost bere při výplatách v potaz prostředí, z něhož zaměstnanec svou práci vykonává. Reagoval tím na uniklý firemní kalkulátor výplat, v němž se ukázalo, že zaměstnanci trvale pracující z domova mohou čelit až 25procentnímu snížení platu. Jiný přístup naopak zaujímá sociální síť Reddit, jež platí všem zaměstnancům stejně bez ohledu na to, jestli pracují v jejím ústředí v San Franciscu či nikoliv.

Anketa

Vyměnil/a byste možnost práce z domova za nižší plat?
Ano
41,8 %
Ne
58,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1640 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám