Hlavní obsah

Kvůli prodloužení vyúčtování za vodu a teplo si musí někde na přeplatky počkat

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyúčtování za služby, teplo a vodu můžete podle nového zákona od správce domu dostat až na konci srpna, finanční vypořádání pak do konce roku. Někteří majitelé bytů sice už vyúčtování před několika měsíci obdrželi, ovšem na přeplatky, se kterými počítali například na úhradu dovolené, si musí počkat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V minulých letech bylo běžné, že vyúčtování služeb a spotřebovaného tepla a vody lidé dostávali nejpozději v průběhu dubna, finanční vypořádání pak do čtyř měsíců od doručení vyúčtování. Určuje to zákon č. 67/2013 Sb., který říká, že poskytovatel služeb je povinen doručit jejich příjemci vyúčtování nejpozději do čtyř měsíců od skončení zúčtovacího období. Tím je v naprosté většině případů kalendářní rok.

Koronavirová epidemie však mnohé zkomplikovala, a proto byl v dubnu přijat zákon, který lhůty pro doručení vyúčtování za služby, teplo a vodu za rok 2019 prodloužil.

Vyúčtování za teplo a vodu se může nyní zpozdit

Finance

„Prodloužení lhůty pro doručení vyúčtování je upraveno v § 7 zákona č. 209/2020 Sb. Tímto ustanovením se prodlužuje lhůta pro doručení vyúčtování služeb v domě s byty za rok 2019 jejich příjemcům až do 1. září 2020. Toto prodloužení lhůty platí pro vyúčtování , která měla být jejich příjemcům doručena nejpozději v době od 24.dubna 2020 až do 31. srpna 2020,” upřesnil pro Právo Martin Hanák ze Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD).

Vzhledem k tomu, že i nadále platí povinnost jak poskytovatele, tak příjemce služeb provést finanční vypořádání (přeplatky a nedoplatky) nejpozději ve lhůtě čtyř měsíců ode dne doručení vyúčtování, nový zákon prodloužil i lhůtu pro finanční vypořádání, a to do 31. prosince 2020.

Vyúčtování dostali, přeplatky ne

Jak pro Právo uvedl Martin Hanák ze SČMBD, k využití prodloužení lhůty dle zákona č. 209/2020 Sb. došlo jen u nízkého počtu případů.

„Většina našich členů stihla předat vyúčtování jejich příjemcům v řádném termínu, tj. do konce dubna 2020. Předpokládám tedy, že dodrží také následnou lhůtu čtyř měsíců pro vypořádání případných přeplatků a do konce srpna 2020 tak bude vše v souladu s legislativou uzavřeno,” dodal Hanák.

Také anketa redakce potvrdila, že v mnohých jak soukromých, tak obecních bytech lidé vyúčtování dostali, stejně tak proběhlo i finanční vypořádání.

„V dubnu nám přišlo vyúčtování tepla a vody, v polovině července pak peníze, měli jsme přeplatek,” uvedl pro Právo Rudolf, člen SVJ z jednoho libereckého sídliště.

„Vyúčtování služeb, tepla a vody jsme dostali jako vždy počátkem dubna. Měli jsme přeplatek a peníze nám přišly už v červnu,” uvedla pro Právo Jana, nájemnice pražského magistrátního bytu.

Během dubna dostali vyúčtování i lidé v bytovém domě na jednom pražském sídlišti. Jak se redakci zmínil jeden z majitelů bytu, u mnoha jeho sousedů došlo k několikatisícovým přeplatkům. Lidé tak počítali s tím, že tyto peníze použijí například i na úhradu nákladů za dovolené. Ovšem poskytovatel služeb, resp. správcovská firma, se dosud nemá k tomu, aby jim přeplatky vrátila. Podle jeho vyjádření to ani během léta nebude.

Jak ale Právu potvrdil Martin Hanák, lhůta pro vypořádání případných přeplatků a nedoplatků se zákonem č. 209/2020 Sb. nemění. „I nadále je upravena v § 7 odst. 3 zákona č. 67/2013 Sb., tj. že finanční vyrovnání provedou poskytovatel a příjemce služeb v dohodnuté lhůtě, nejpozději však ve lhůtě čtyř měsíců ode dne doručení vyúčtování příjemci služeb. Uvedené tedy znamená, že pokud bylo vyúčtování doručeno v řádném termínu, tj. do konce dubna 2020, musí být i vypořádání případných přeplatků vyřízeno nejpozději ve lhůtě následujících čtyř měsíců, tj. do konce srpna 2020.”

Reklama

Související témata:

Související články

Měřiče tepla budou muset být dálkové

V návaznosti na novou evropskou směrnici z loňského prosince se budou v Česku měnit předpisy pro měření a rozúčtování tepla. Z nových měřičů a indikátorů...

Výběr článků

Načítám