Hlavní obsah

Finanční poradna: Přesluhujete? O zvýšení důchodu musíte požádat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud odejdete do penze a stále pracujete, máte po zákonem dané lhůtě odpracovaných dní nárok na zvýšení důchodu. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) však navýšení neprovede automaticky, musíte o ně zažádat.

Foto: Profimedia.cz

Starobní důchod se zvýší o 0,4 procenta výpočtového základu za každých 360 odpracovaných kalendářních dnů.

Článek

Na redakci se obrátila čtenářka s dotazem, zda má nárok na zvýšení starobního důchodu, když i v penzi stále pracuje.

„Před čtyřmi roky jsem šla do důchodu, ale dále pokračuji v práci. Kolegyně mě upozornila, že mám nárok, aby mně kromě pravidelné valorizace důchodu byl za práci po odchodu do penze vyměřený důchod zvýšen. Nic takového jsem ale zatím nezaznamenala. Co je na této informaci pravda a na koho se obrátit, aby mi byl důchod zvýšen?” ptá se čtenářka.

Zvýšení po každých 360 odpracovaných kalendářních dnech

O odpověď jsme požádali právníka Jana Dubenského. „Pokud splníte podmínky stanovené v zákoně č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, vyměřený důchod vám bude ČSSZ zvýšen,” potvrdil Dubenský.

Jak dále uvedl, jedná se konkrétně o ustanovení § 34 citovaného zákona, který uvádí, že výše procentní výměry starobního důchodu se zvyšuje pojištěnci, který splnil podmínky nároku na starobní důchod a po vzniku nároku na tento důchod vykonával výdělečnou činnost a pobíral přitom starobní důchod v plné výši.

Reforma penzí? Depresivní i na české poměry, reagují experti na návrhy Maláčové

Ekonomika

Důchod se zvýší o 0,4 procenta výpočtového základu za každých 360 odpracovaných kalendářních dnů. „O toto zvýšení však musí pojištěnec sám požádat ČSSZ, resp. její pobočku v místě jeho bydliště.” upozornil Dubenský.

Promlčení po pěti letech

„Nepropadne můj nárok, protože jsem se o toto zvýšení kvůli své neznalosti nestarala a důchodový úřad mně důchod do dnešního dne nepřepočítal?” zajímala se dále čtenářka.

„Promlčení nároku se bát nemusíte, neboť nárok na výplatu důchodu nebo jeho zvýšené části zaniká až po uplynutí pěti let ode dne, za který důchod nebo jeho zvýšená část náleží, což z hlediska nutnosti splnění uvedené doby ještě nemohlo nastat. Dále však neotálejte a o zvýšení důchodu požádejte. Bude vám pak vyplacen zpětně,” doplnil Dubenský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám