Hlavní obsah

Balíčky z Číny budou ještě pár týdnů bez daně

Lidé, kteří si objednávají levné balíčky ze zemí mimo EU, zejména z Číny, si ještě nejméně několik příštích týdnů mohou oddychnout. Vyhnou se totiž placení DPH a celnímu řízení, které malé balíčky v hodnotě do 22 eur (560 korun) v dohledné době výrazně prodraží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Novela zákona o dani z přidané hodnoty, která měla vstoupit v platnost od 1. července, ještě ani nedoputovala ze Sněmovny do Senátu. Podle mluvčí Senátu Sue Nguyen se tak horní komora normou zřejmě nebude zabývat ani na své nejbližší schůzi, která začíná 1. července.

„Na programu schůze to není a v tuto chvíli je to spíše nepravděpodobné. Nejprve to musí dorazit, pak se musí sejít organizační výbor a přikázat to ostatním výborům, v tomto případě hospodářskému výboru, a až potom to může jít na plénum,“ řekla Právu Nguyen.

Do doby nabytí účinnosti zákona bude dovoz malých zásilek od daně osvobozen
Tomáš Weiss, ministerstvo financí

Novelou by se tak senátoři mohli zabývat až na své další schůzi, která podle Nguyen není dosud svolána, ale konat by se mohla v druhé polovině července. Po schválení Senátem musí zákon ještě podepsat prezident Miloš Zeman.

„Co se týče stěžejního bodu novely, tedy úpravy dovozu malých zásilek do 22 eur, které mají v rámci EU nově podléhat dani, bude do doby nabytí účinnosti zákona platit současná právní úprava, a tedy dovoz malých zásilek do ČR do této hodnoty bude od daně osvobozen,“ řekl Právu Tomáš Weiss z tiskového odboru ministerstva financí.

Notně se prodraží

Balíčky nízké hodnoty v současnosti procházejí jednoduchým celním řízením, které zajišťuje poštovní operátor či přepravce. Příjemce nemusí prakticky nic řešit a objednané zboží je mu přímo doručeno. Nově bude muset podávat elektronické prohlášení, přestože clo se platí u zásilek až nad hodnotu 150 eur (3815 korun).

Stát zkasíruje i malé balíčky z Číny, u drobností to cenu i zdvojnásobí

Finance

V naprosté většině je dopravcem ze zemí mimo EU Česká pošta. Ta k vyplnění celního formuláře s předvyplněnými údaji vyzve adresáta přes SMS, e-mail nebo dopisem. Důležité je uvést především hodnotu zásilky, výši poštovného, detailní popis zboží, případně i celní sazební zařízení. Pokud adresát spolupracuje, stojí celní řízení 97 korun, pokud ne, platí se 150 korun. Celní prohlášení může adresát podat i sám, ale je to složitější.

Navíc je třeba odvést DPH 21 procent. Pokud tedy třeba objednáte z Číny balíček v hodnotě 10 eur, zaplatíte nyní pouze tuto částku, v přepočtu 254 korun. Po vstupu novely v platnost to už bude i s celním řízením a DPH přes 400 korun, tedy bezmála o 60 procent více.

Reklama

Výběr článků

Načítám