Hlavní obsah

Zdravotní péči letos škrty neohrozí, tvrdí ministři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní péči tento rok neomezí vládou připravované škrty ve státním rozpočtu, uvedli v neděli místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Otázkách ČT a pirátský ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš v Partii na Primě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Za ním premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Péče ohrožená nebude, výkony omezené nebudou. Zdravotní péči to neohrozí. Chraň bůh, kdyby nebyly peníze na zdravotní péči, v tomto roce ohrožena nebude,“ prohlásil Bartoš.

„Ze zdravotnictví se bere devatenáct miliard. Destabilizujete systém zdravotního pojištění. Vyhladovíte pojišťovny, všechny rezervy, které tam jsou. Ve finále to zaplatí lidé. Nemáte žádný výhled na roky 23 a 24. Proč máte zdravotní odbory ve stávkové pohotovosti?“ tepala Bartoše v Partii poslankyně a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

Jurečka počítá s rezervou

Zdravotní pojišťovny mají dostat o čtrnáct miliard korun méně v nižších platbách za státní pojištěnce.

Podle Jurečky je ale nyní na účtech zdravotních pojišťoven „zásadní přebytek 56 miliard korun“. Ubezpečil, že vláda zdravotní péči nezhorší.

Jurečka: O příspěvek kvůli drahým energiím požádalo už dvacet tisíc lidí a přibývají další

Ekonomika

„To je větší rezerva, než byla plánována. Je očekáván i větší výběr na zdravotním pojištění ve výši sedmi miliard korun. Letos jsme ve výjimečné situaci, musíme řídit cash-flow státního rozpočtu,“ zdůraznil v Otázkách Jurečka.

„A co bude příští rok? Rezerva zdravotních pojišťoven je vzhledem k obratům, které mají, velmi malá,“ reagoval v Otázkách Václava Moravce na ČT bývalý premiér Vladimír Špidla.

Stanjura odevzdal vládě návrh rozpočtu. Schodek má klesnout na 280 miliard korun

Ekonomika

„Nikdo nechce vyjet systém zdravotního pojištění do mrtě. Na miskách vah se letos váží i jednotlivé miliardy. Tady se stále bavíme o přebytku,“ sdělil Jurečka.

Ubezpečil, že to nemá vést k zavedení systému zdravotního připojištění. Jurečka počítá s tím, že pro rok 2023 se zase platba za státní pojištěnce zvýší.

Stávka zdravotníků nebude

„Stávku vyhlašovat nebudeme, poškodilo by to pacienty. Stávkovou pohotovost jsme vyhlásili, abychom upozornili na problém. Ty rezervy ve skutečnosti tak velké nejsou, jsou to celkové objemy finančních prostředků na účtech pojišťoven,“ uvedla v ČT předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Podle ní bude kvůli nižším platbám za státní pojištěnce hospodaření zdravotních pojišťoven deficitní a mohlo by to mít dopad na zdravotní péči.

Reklama

Výběr článků

Načítám