Hlavní obsah

Výstava Expo v Dubaji se zřejmě o rok odloží

Novinky, bož, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení pařížského Mezinárodního úřad pro výstavnictví (Bureau International des Expositions, BIE) jednomyslně schválil odložení letošní výstavy Expo v Dubaji na 1. října 2021 až 31. března 2022. Důvodem je aktuální pandemie nemoci covid-19. Úřad o tom informoval v úterní tiskové zprávě s tím, že posun musí ještě schválit dvě třetiny členů BIE.

Foto: AP

Dubaj v mlze

Článek

Členy vedení, kteří se na posunu data shodli, jsou delegáti 12 zemí. Změnu termínu navrhla přímo vláda Spojených arabských emirátů, kde Dubaj leží.

„Vedení BIE plně podporuje požadavek Spojených arabských emirátů na posun termínu,” uvedl francouzský delegát Alain Berger.

Původní termín letošního Expa byl od 20. října 2020 do 10. dubna 2021.

Co čeká účastníky Světové výstavy Expo 2020?

Blízký a Střední východ

Vedení BIE zvážilo dopad covid-19 na veřejné zdraví a ekonomiku, vzalo také v úvahu celosvětové omezení cestování. A dospělo k závěru, že nejlepší by bylo výstavu skutečně odložit. Členské státy by se měly k posunu termínu vyjádřit do 29. května.

Organizátoři počítají s tím, že se akce účastní více než 180 zemí, nadnárodní společnosti, vzdělávací instituce a nevládní organizace. Před vypuknutím epidemie koronaviru organizátoři předpokládali, že na historicky první výstavu tohoto typu konající se na Blízkém východě dorazí 25 milionů návštěvníků.

EXPO: Česká zahrada v Dubaji se rozpučí na jaře

Zahraniční

Výstavy Expo 2020 se má účastnit také Česká republika, která zde bude mít vlastní pavilon. Ten bude stát na výhodném místě v zóně Udržitelnost poblíž jednoho ze vchodů na pozemku s plochou 2200 metrů čtverečních. Hlavní českou atrakcí má být systém S.A.W.ER., který dokáže získat vodu z horkého pouštního vzduchu. Expo 2020 v Dubaji povede za český pavilon komisař Jiří František Potužník.

Česko se akce poprvé účastnilo v roce 2000 a od té doby se účastní každého ročníku. Čeští zástupci tedy byli na Expu 2005, které se konalo u japonské Nagoji, na Expu 2010 v čínské Šanghaji i na Expu 2015 v italském Miláně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám