Hlavní obsah

Policisté přivezli z Emirátů Čecha odsouzeného za půlmiliardový tunel. Pak museli do karantény

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes deset let se vyhýbal trestnímu stíhání Čech odsouzený za vytunelování zhruba půl miliardy korun z někdejší České konsolidační agentury (ČKA). Koncem března ho vydaly do Česka Spojené arabské emiráty (SAE), kde byl dopaden. Soud muže poslal před deseti lety coby uprchlého na osm a půl roku do vězení.

Spojené arabské emiráty vydaly odsouzeného ČechaVideo: Policie ČR

 
Článek

O vydání muže informoval v úterý mluvčí policie David Schön. Jméno zadrženého neupřesnil.

Podle Schöna muž uprchl z Česka již v roce 2007 a byl na něj vydán mezinárodní zatýkací rozkaz. Vyhnout se vydání zpět do Česka se mu podařilo díky penězům.

„Tři roky po útěku byl sice v Dubaji zadržen, ale po propuštění na kauci se jeho návrat vzdálil. Dokonce začal páchat trestnou činnost i v SAE, kde vystupoval jako expert, který může pomoci českým podnikatelům nastartovat podnikání v tomto emirátu. Pouze však inkasoval finanční prostředky a své závazky neplnil,“ popsal mluvčí.

Odvolací soud potvrdil tresty za vyvedení půlmiliardy z ČKA

Krimi

Případ se dal výrazně do pohybu znovu letos, kdy se policistům podařilo zařídit u dubajských úřadů další zatčení s tím, že kauce již nebyla možná. Policie se ještě musela vypořádat s omezeními v letecké dopravě kvůli pandemii koronaviru a využila letoun české armády.

Samotné předání a vyřízení dokumentace se podle mluvčího odehrály v řádu minut přímo na letišti v Dubaji. Policisté museli po návratu do povinné preventivní dvoutýdenní karantény.

„Odsouzeného eskortovali pražští policisté přímo do věznice,“ dodal Schön. Vzhledem k tomu, že byl odsouzen jako uprchlý, má nyní možnost požádat o nové projednání svého případu. Soud ho v novém řízení nesmí potrestat přísněji než napoprvé.

Čech odsouzený za vytunelování půlmiliardy podvádí krajany v cizině

Krimi

Skořepa figuroval v případu zmizení půl miliardy z účtu dceřiné firmy ČKA, společnosti Galileo Real, v roce 2005, zmínila ČTK.

Manažer firmy Jan Šik tehdy podle soudů převedl peníze bez souhlasu představenstva firmy na soukromý účet u švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Skořepa pak peníze rozesílal na svá další konta a některé si v hotovosti vybral.

UBS přiznala pochybení a vrátila Česku 404 milionů. České soudy pak uložily Šikovi 5,5 roku vězení a Skořepovi 8,5 roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám