Hlavní obsah

Co čeká účastníky Světové výstavy Expo 2020?

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Po pěti letech se letos opět bude konat Světová výstava Expo. Tentokrát pavilony jednotlivých zemí vyrostou v Dubaji, městě plném luxusu nacházejícím se ve Spojených arabských emirátech. I letos tam Česká republika bude mít své zástupce. Co všechno návštěvníky na této mezinárodní akci věnované průmyslu a kultuře čeká?

Foto: UCEEB, ČTK

Vizualizace českého pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2020 v Dubaji, která začne v říjnu.

Článek

Letos nás čeká další Světová výstava. Hlavní místo výstavy Expo 2020 se bude nacházet mezi Dubají a Abú Zabí a zabere plochu 438 hektarů. Tématem akce je Connecting Minds, Creating the Future (Spojování myšlenek, vytváření budoucnosti).

Organizátoři počítají s tím, že se akce účastní více než 180 zemí, nadnárodní společnosti, vzdělávací instituce a nevládní organizace. Před vypuknutím epidemie koronaviru, organizátoři předpokládali, že na historicky první výstavu tohoto typu konající se na Blízkém východě dorazí 25 milionů návštěvníků.

Termín a mapa

Expo 2020 se bude konat od 20. října 2020 do 10. dubna 2021. Výstaviště, které se nachází v jihozápadní části Dubaje, se rozprostírá ve tvaru sokola na ploše zhruba 4,4 kilometrů čtverečních.

Centrální náměstí obklopují tři hlavní tematické bloky podle tří podtémat – Udržitelnost, Mobilita a Příležitost. Po jejich obvodu jsou umístěny pavilony jednotlivých účastníků. Komerční zóna, mešita, tematické, korporátní a doplňkové pavilony a budovy se budou nacházet okolo centrálního náměstí. Uvnitř výběžků sokolí siluety budou situovány parky a prostory pro děti.

Vstupenky

Denní vstupenka dospělé vyjde v přepočtu na cca 750 korun, třídenní vstupenka stojí cca 1630 korun. K dispozici jsou i měsíční vstupenky, lístky na celou sezonu a další druhy vstupů. Všechny informace o vstupenkách na Expo 2020 najdete zde.

Český pavilon a účast České republiky

Výstavy Expo 2020 se zúčastní také Česká republika, která zde bude mít vlastní pavilon. Ten bude stát na výhodném místě v zóně Udržitelnost poblíž jednoho vchodu na pozemku s plochou 2200 metrů čtverečních. Hlavní atrakcí má být systém S.A.W.ER., který dokáže získat vodu z horkého pouštního vzduchu. Expo 2020 v Dubaji povede za český pavilon komisař Jiří František Potužník.

Česká republika se poprvé zúčastnila světové výstavy na Expu 2000 v německém Hannoveru a od té doby se účastní každého ročníku. Čeští zástupci tedy byli na Expu 2005, které se konalo u japonské Nagojy, na Expu 2010 v čínské Šanghaji, kde měla Česká republika svůj největší pavilon v historii na Světové výstavě, i na Expu 2015 v italském Miláně.

Před vznikem samostatné České republiky se účastnilo Světových výstav, které jsou pořádány od poloviny devatenáctého století, Československo. Poprvé se tak stalo v roce 1922, kdy se výstava konala v brazilském Riu de Janeiru.

Jeden z největších úspěchů na Expu Čechoslováci zažili v roce 1958 v Bruselu. Získali mnoho cen – film Vynález zkázy režiséra Karla Zemana obdržel Velkou cenu, český pavilon byl vyhlášen jako nejlepší a pozornost vzbudily i moderně architektonicky řešená restaurace a Laterna magika. V Montrealu v roce 1967 Češi na Expu zaujali Kinoautomatem, prvním filmem, během kterého mohl divák zasahovat do děje. Moderoval ho Miroslav Horníček.

EXPO: Česká zahrada v Dubaji se rozpučí na jaře

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám