Hlavní obsah

Vodafonu klesl zisk o 14 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operátor Vodafone vykázal ve fiskálním roce končícím letos v březnu zisk 1,25 miliardy korun, což je o 14 procent méně než v předchozím období. Celý hospodářský výsledek převedl na účet mateřské skupiny Vodafone Group. Vyplývá to z informací firmy ve výroční zprávě a obchodním rejstříku.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Logo Vodafone

Článek

Počet mobilních zákazníků klesl na konci fiskálního období o 48 tisíc na 3,94 milionu. Počet pevných přípojek k vysokorychlostnímu internetu se naopak zvýšil o 29 tisíc na 589 tisíc. Podíl mobilních uživatelů se smlouvou se zvýšil meziročně o 2,7 procentního bodu na 74,8 procenta.

„Uplynulý rok charakterizoval nárůst datového provozu o více než 70 procent, ale také pokles příjmů z roamingu rovněž o zhruba 70 procent. Zároveň jsme investovali do infrastruktury, mimo jiné do rozšíření pokrytí sítí 5G, které dnes dosahuje 35 procent populace, a jde tak o jasně nejrozsáhlejší 5G síť v Česku. Za pět let dosáhly investice Vodafonu do rozvoje a nákupu infrastruktury celkové výše 24 miliard korun,” řekl mluvčí Ondřej Luštinec.

Nejrychlejší internet od Vodafonu nemůže mít každý. Nejsou modemy

Internet a PC

Vodafone také na konci března jako první z tuzemských operátorů vypnul starší síť 3G, kterou využívalo asi jedno procento zákazníků. Uvolněné frekvence chce využít pro budování 5G nebo zvyšování kapacity LTE. Pro 5G operátor rovněž využije kmitočty v pásmech 700 a 3500 MHz z nedávné aukce.

Vodafone patří do nadnárodní skupiny Vodafone Group. Před dvěma lety v Česku koupil největší kabelovou síť UPC, která je v dosahu asi 1,5 milionu domácností.

Reklama

Související témata:

Související články

Kellnerovo O2 zvýšilo zisk o 7 procent

Operátor O2 loni zvýšil konsolidovaný čistý zisk o 7,1 procenta na 5,85 miliardy korun, oznámila společnost. Výnosy stouply o 2,6 procenta na 39,77 miliardy....

ČEZ má zájem o Vodafone

Státní energetický gigant ČEZ má zájem o majetkový vstup do telefonního operátora Vodafone. Ve svém pondělním vydání to uvedl deník Hospodářské noviny. ČEZ...

Výběr článků

Načítám