Hlavní obsah

Ústavní soud podle ČT zruší uzavření části obchodů

Právo, ČTK, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by malé obchody a provozovny měly zatím zůstat uzavřené. Česká televize však v neděli informovala o rozhodnutí Ústavního soudu z uplynulého týdne, podle nějž má být rozlišování mezi jednotlivými druhy provozů v rozporu s ústavním pořádkem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud v Brně

Článek

„V souvislosti s úterním rozhodnutím Ústavního soudu čekáme na 22. února na konkrétní výrok, ale podle informací Otázek Ústavní soud konstatoval protiústavnost kupříkladu té pasáže, která se týká maloobchodu,” uvedl moderátor Václav Moravec.

O rozsudku Ústavního soudu, který by řešil přípustnost zákazu maloobchodního prodeje, přitom nejsou známy žádné podrobnosti.

Aktuálně je zakázán maloobchodní prodej. Výjimku mají obchody s potravinami, lékárny, drogérie, květinářství, optiky, galanterie či papírnictví. V prodejnách je povoleno nabízet jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

„Dnes jsem byl v pořadu Otázky Václava Moravce konfrontován s tím, že Ústavní soud vynesl rozsudek, který to bude rušit, tak jsem velmi apeloval na vládu, aby se nestalo, že dnes v rámci nouzového stavu využije pravomoc svá opatření aplikovat i na malé obchody a provozovny a stane se, že to nebude ústavní,” řekl předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS).

Vláda přijala nová opatření. Změní se úřední hodiny nebo pravidla pro knihovny

Domácí

Dodal, že hejtmani se snažili prosadit, aby se otevřely malé provozovny jako kadeřnictví, ale ministr zdravotnictví byl proti.

Hejtmani schválili žádost o prodloužení nouzového stavu jednomyslně i přes výhrady některých z nich. Proti hlasoval pražský primátor za piráty Zdeněk Hřib. I on se však k opatřením nakonec přihlásil. „Vím, že epidemie by se zhoršila, kdyby se z jiných krajů jezdilo nakupovat do Prahy, kde by byly otevřené obchody na rozdíl od zbytku země,“ uznal Hřib.

Jediný Hřib byl proti žádosti hejtmanů. Podpořil ji, aby předešel lynči Pražanů

Domácí

Jak podotkl Kuba, kdyby vláda nouzový stav nevyhlásila, podle zákona o ochraně veřejného zdraví by v některém kraji udržela zavřené restaurace, ale otevřela bazény.

„Tady je ve veřejnosti vyvolán pocit: Měli jste Babišovi říct, že to umíte řídit sami. Ale hejtmani nemají nástroje, jak vyhlašovat nařízení,“ uvedl jihočeský hejtman.

Reklama

Související články

Vláda vyhlásila nouzový stav do konce února

Vláda v neděli schválila vyhlášení nového nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů. Poté, co prodloužení stávajícího stavu nouze Sněmovna ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám