Hlavní obsah

Úroda obilí bude průměrná, zato máku se sklidí nejvíc za dekádu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemědělci by letos měli sklidit v Česku 6,995 milionu tun základních obilovin, o čtyři procenta méně než loni. Úroda řepky by pak měla meziročně klesnout o 13,3 procenta na 1,079 milionu tun. Vyplynulo to z druhého odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ), zveřejněného ve středu.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco úroda obilovin by měla být podle statistiků průměrná, u máku ji předpokládají nejvyšší za poslední desetiletí. Sklidit by se ho mělo 31 kilotun, což je o 41,4 procenta více než v loňském roce.

„Zatím rekordní sklizeň byla dosažena v roce 2008, kdy se sklidilo téměř 50 tisíc tun máku,” doplnila k tomu Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Deštivé počasí komplikuje sklizeň

Letošní sklizeň je kvůli deštivému počasí pomalejší. „Příchod letošního jara se opozdil o jeden až tři týdny a totéž platí pro většinu komodit. Žně jsou posunuté oproti předešlým rokům zhruba o deset až 14 dní. Obiloviny jsou sklizené zhruba ze třetiny, přičemž největší zpoždění nabral Karlovarský kraj. Naopak nejvíce pokročil Zlínský kraj a Jihomoravský kraj,” uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Úroda obilí je nejvyšší za čtyři roky

Ekonomika

Co se týče hektarového výnosu plodin, u obilovin má být meziročně nižší o 2,9 procenta a u řepky o 6,8 procenta. U máku čekají zemědělci meziroční pokles hektarového výnosu o 2,8 procenta.

V porovnání s loňským rokem má být podle ČSÚ nižší sklizeň všech druhů ozimých obilovin, tedy pšenice ozimé, ječmene ozimého a triticale, což je kříženec žita a pšenice (žitovec). U pšenice ozimé, která je v Česku nejrozšířenější obilovinou, ČSÚ předpokládá, že její sklizeň kvůli menšímu množství osetých ploch klesne téměř o deset procent na 4,322 milionu tun.

Ječmene ozimého se podle odhadu sklidí meziročně o 9,4 procenta méně – 632 tisíc tun. Sklizeň triticale klesne o 4,4 procenta na 204 kilotun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám