Hlavní obsah

Ukrajinští uprchlíci potřebují nejen střechu nad hlavou, ale i práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Dobrovolníci z Krkonoš a Podkrkonoší, ochotní zdarma zaopatřit ukrajinské uprchlíky, pro ně počítají také se zajištěním alespoň dočasné práce. Šanci mají zejména ve službách nebo také v oborech, kde je nutná vyšší kvalifikace.

Foto: Jaroslav Pich

Uprchlíci dovezení do Čech starostou Libňatova

Článek

Hotely a penziony mohou prostřednictvím uprchlíků vyřešit podstav personálu a ostatní firmy nahradit Ukrajince, kteří naopak odešli bojovat do vlasti.

„Jde o velké téma. Nejprve jsme uprchlíkům nabídli ubytování v domech pro zaměstnance. Pokud projeví zájem pracovat, budeme se snažit vyhovět. Nebylo by hlavně pro ně samotné dobré, aby jenom seděli a koukali do stropu,“ míní ředitel rekreačního areálu Sv. Vavřinec v Peci pod Sněžkou Martin Venglář. „Sezona sice pomalu končí, nicméně brzy přijdou na řadu generální úklidy,“ podotkl Venglář.

„Personálu především v městských hotelích je trvalý nedostatek. Prioritně řešíme možnost bezplatného ubytování uprchlíků. Jejich zaměstnání zatím není na pořadu dne. Brzy však dojde ke změně,“ předjímá šéf Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Ukrajinu po výzvách fanoušků podpořil i Paul McCartney

Kultura

„Okamžitě zaměstnat uprchlíky z Ukrajiny není díky zjednodušenému postupu prostřednictvím tzv. víza strpení, s nímž mohou uprchlíci bezodkladně od českých úřadů získat napřímo pracovní povolení, žádný problém. Koncem týdne by měli Ukrajinci mít přístup na český pracovní trh zcela volný,“ doplnila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Ukrajincům, kteří v Česku doposud pracují pod agenturami, leckdy v tzv. šedé zóně, se podle mluvčí dostane férovějších pracovních podmínek a platů na úrovni českých zaměstnanců.

Záběry z Charkova ukazují, jak rozsáhlý byl ruský ranní raketový útok

Zahraniční

Zázemí v rodinných domech a ubytovnách nabízí ukrajinským uprchlíkům obec Libňatov v podhůří Jestřebích hor. Libňatovský starosta Jaroslav Pich (nezávislý) se okamžitě po vypuknutí války vydal podle pokynů jedné humanitární organizace na slovensko-ukrajinskou hranici pro sedm lidí ze zakarpatské Koločavy.

Obecní dodávkou uprchlíky dopravil do Česka, což vzbudilo pozornost širokého okolí. Radnice se záhy stala koordinátorem oblastní pomoci a nyní disponuje zhruba stovkou míst pro uprchlíky. Obecní úřad v Libňatově spravuje databázi dobrovolníků pro bezplatnou přepravu uprchlíků, s nabídkami jejich ubytování v Podkrkonoší včetně transparentního účtu, kam přispívají okolní obce.

JUTA místa nemá

„Uprchlíkům jsme připraveni zprostředkovat i práci. Jelikož jde hlavně o matky s dětmi, jsme schopní jim pomoci i s jejich zaopatřením v obecní školce,“ slibuje Pich. „Musejí mít nějakou činnost, o čemž jednáme také s místními sportovními kluby,“ doplnil Pich.

Nabídka volných míst se hlavně kvůli ruské invazi na Ukrajinu značně ztenčila u jednoho z největších zaměstnavatelů Trutnovska, podniku JUTA Dvůr Králové. Textilka se donedávna potýkala s nedostatkem lidí, zvláště žen.

„Počítáme, že letos přijdeme o zakázky do Ruska a Ukrajiny za 300 milionů korun, které jinde už nenahradíme. Už nyní na tomto trhu evidujeme 60milionovou ztrátu za dodané zboží. To vzhledem k propadu rublu těžko někdo zaplatí. A to nepočítám nákupy surovin, které budeme nuceni shánět jinde. Potřebu zaměstnanců proto v současnosti nevidím reálně,“ poznamenal majitel firmy JUTA Jiří Hlavatý.

Reklama

Výběr článků

Načítám