Hlavní obsah

Slováci mohou požádat o odklad splátek úvěrů až o devět měsíců

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko umožní občanům, malým a středním podnikům odklad splátek úvěrů až o devět měsíců. Po pátečním jednání s bankovní asociací to oznámil slovenský ministr financí Eduard Heger (OLaNO).

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Možnost odkladu splátek úvěrů se týká také osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). „Celý proces bude velmi jednoduchý, stačí elektronicky vyplnit jeden krátký formulář,“ uvedl ministr. „Je důležité říci, že lidé při odkladu nebudou registrováni jako neplatiči. To je asi to nejzávažnější, co zajímalo množství lidí,“ dodal Heger.

Občané, OSVČ, malé i střední podniky si mohou splátky z období pandemie přesunout na závěr všech svých splátek a tím prodloužit termín splácení úvěru. „To je jedna z možností, pro kterou se klient banky může rozhodnout. Pokud chce dodržet termín ukončení splácení úvěru, může si klient splátky navýšit,“ řekl Heger.

Na jednorázovou kompenzaci 25 tisíc řada podnikatelů nedosáhne

Koronavirus

Premiér Igor Matovič (OLaNO) dodal, že řešení odkladu splátek pro velké firmy budou představitelé vlády a bankovního sektoru hledat na dalším společném jednání začátkem příštího týdne.

Šéf resortu financí chce v krátké době představit rovněž řešení, aby se zvýšil limit bezkontaktní platby ze současných 20 na 50 eur. „Aby se lidé nemuseli dotýkat terminálů, jako je tomu při zadávání PIN. Tímto způsobem budou více chráněni před šířením nákazy,“ zdůraznil Heger.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám