Hlavní obsah

Saúdská ropná firma Aramco může vstoupit na burzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Saúdskoarabská ropná firma Saudi Aramco dostala v neděli souhlas se vstupem na rijádskou burzu. Oznámil to její ředitel Amín Násir. Zřejmě půjde o vůbec největší úvodní nabídku akcií, uvedla stanice BBC. Aramco je také současně největší firmou, která bude na burze, její hodnota se odhaduje na 1,2 biliónu dolarů. Očekává se, že nabídne zájemců jedno až dvě procenta akcií.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Ředitel firmy Saudi Aramco Amín H. Násir oznamuje, že firma může vstoupit na burzu

Článek

Ředitel společnosti Amín Násir uvedl, že 9. listopadu bude zveřejněn emisní prospekt, kde bývají informace o emitentovi, jeho finanční stabilitě a investičních záměrech či to, jak použije kapitál získaný z veřejné nabídky. Firma v neděli také zveřejnila své hospodářské výsledky za uplynulých devět měsíců, za něž vykázala čistý zisk 68 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu Kč).

Saudi Aramco v prohlášení uvedla, že cenu akcie v primární nabídce a to, kolik procent akcií nabídne, zveřejní poté, co se shromáždí cenové nabídky a na základě poptávky stanoví emisní cenu.

Saudi Aramco obnovila těžbu na úroveň před útoky

Ekonomika

Očekává se, že by firma mohla zájemcům nabídnout jedno až dvě procenta akcií, čímž by získala 20 až 40 miliard dolarů (457 až 914 miliard Kč), napsala agentura Reuters. Podle listu Financial Times chce Rijád získat až 60 miliard dolarů.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Jedna z rafinérií Aramkla

Hlavní analytik trhů z IG Group Chris Beauchamp ale varoval: „Investice do Aramka nese rizika nejde jen o to, že ceny ropy budou těžce bojovat o svůj růst. Vysoká jsou politická a strategická rizika pro jakoukoliv firmu působící v oblasti, zejména pro tu, co je ramenem saúdského státu.“ Zmínil i to, že samo Aramco nemůže plně kontrolovat vlastní politiku produkce ropy, protože Saúdská Arábie hraje klíčovou roli v kartelu OPEC.

Rizika se ukázala v září, kdy se dvě rafinérie Aramka staly terčem útoků dronů a raket.

Trosky dronů a raket ukazují na zapojení Íránu, uvedl k útoku na rafinérii Rijád

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám