Hlavní obsah

Rusko je o krok blíž platební neschopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platnost klíčové výjimky vypršela. Od středeční půlnoci americké ministerstvo financí zakázalo přijímat americkým bankám a investorům splátky dluhopisů od ruské vlády. Informovala o tom agentura Reuters. Rusko se tak znovu přiblížilo platební neschopnosti.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Nová pravidla se vztahují pouze na osoby v USA. Vzhledem k roli amerických bank v globálním finančním systému se však Rusku ztíží realizace plateb i jinde, upozornil server BBC.

Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin v reakci na rozhodnutí Washingtonu oznámil, že Rusko bude splácet svůj zahraniční dluh v rublech.

„Na tuto výzvu má naše země řešení. Budeme platit v rublech,“ napsal na síti Telegram. Dodal, že Spojené státy si o zákazu plateb v dolarech rozhodly samy.

Rusko čelí hrozbě platební neschopnosti od doby, kdy západní země vůči němu zavedly rozsáhlé sankce za únorovou invazi na Ukrajinu.

Země byla téměř odříznuta od globálního finančního systému a zhruba polovina z jejích zahraničních rezerv byla zmrazena. Navzdory řadě omezení se Rusku podařilo od invaze uhradit splátky ze sedmi dluhopisů.

Státní rezervy nevydrží věčně, přiznala šéfka ruské centrální banky

Ekonomika

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena původně udělila ruské centrální bance ze sankcí výjimku, která jí umožňovala provádět platby držitelům dluhopisů prostřednictvím amerických a mezinárodních bank. Nyní však tato výjimka zanikla.

„Rozhodnutí administrativy USA znamená, že Washington raději nechá Rusko zbankrotovat. Zavrhuje tedy možnost, že by Rusko postupně vyčerpávalo své rezervy na splátky dluhu, a nemohlo je tak využít třeba k financování války na Ukrajině,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ekonom ale zároveň dodal, že ruský bankrot stále není stoprocentní.

„Většina držitelů ruského dluhu totiž sídlí v Evropě. Počet věřitelů Ruska, jimž se nebude dostávat splátek, tedy nemusí stačit na to, aby mohla být vyhlášena platební neschopnost, tedy bankrot,“ vysvětlil.

Sankce jsou tvrdé, jejich dopady ale teprve pocítíme, varovala guvernérka ruské banky

Evropa

Dvě miliardy dolarů do konce roku

Do konce roku musí Rusko svým věřitelům na různých splátkách zaplatit celkový objem ve výši bezmála dvou miliard dolarů (zhruba 46 miliard korun).

Nejbližší splátka se měla uskutečnit 27. května, Rusko ale již očekávalo, že výjimka bude ukončena, a proto minulý týden oznámilo, že peníze poslalo věřitelům předčasně. Další splátky se mají uskutečnit 23. a 24. června, kdy má Rusko zaplatit téměř 400 milionů dolarů.

Rusko předčasně splatilo dluh

Ekonomika

Pokud země nesplácí dluh v předem stanovených termínech nebo ve stanovených měnách, je to považováno za platební neschopnost.

Pokud se finanční prostředky nedostanou k příjemcům spíše kvůli okolnostem než neschopnosti nebo neochoty platit, může jít pouze o technickou platební neschopnost.

V případě nezaplacení v termínu je zpravidla ještě 30denní ochranná lhůta, ve které má dlužník možnost zaplatit.

Reklama

Výběr článků

Načítám