Hlavní obsah

RegioJet se připravuje na odchod ze Slovenska a zrušení 90 pracovních míst

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českému přepravci RegioJet na Slovensku končí v polovině prosince 2020 smlouva na provoz tratě mezi Bratislavou a Komárnem a zatím nemá od státu žádné informace, zda mu bude smlouva prodloužena. Kvůli dodržení zákonných lhůt tak bude muset propustit asi 90 zaměstnanců, kteří v současnosti zabezpečují provoz na zmíněné trati.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„RegioJet opakovaně žádal ministerstvo dopravy, aby rozhodlo nejpozději do 15. září. Opakovaně upozorňoval na to, že po tomto termínu musí začít s kroky, které vyžaduje zákon v souvislosti s ukončením provozu, a nebude už možné garantovat další zajištění provozu,“ napsal dopravce v tiskové zprávě.

Denník N připomněl, že za normálních okolností by zaměstnance převzal nový dopravce, ale toho ještě slovenské ministerstvo dopravy neurčilo. RegioJet se podle zákona musel začít připravovat na ukončení provozu.

„Abychom dodrželi zákonné lhůty, museli jsme učinit kroky spojené s ukončováním provozu ke dni skončení smlouvy 12. prosince 2020. Týká se to především příprav na hromadné propouštění zaměstnanců,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Češi se Chorvatska nebojí. RegioJet hlásí plné vlaky i na září

Domácí

Slovenský ministr dopravy Andrej Doležal sliboval, že nového dopravce na zmíněné trati oznámí nejpozději do 15. září. To se nestalo.

RegioJet má zájem pokračovat v provozu linky z Bratislavy do Komárna, ale Doležal označil jeho podmínky za neakceptovatelné a chce najít jiného dopravce.

„Buď od příštího roku podepíšeme desetiletou smlouvu, nebo nám tam dá staré vagony bez klimatizace. To je neakceptovatelné,“ řekl Doležal k návrhům RegioJetu.

Proto ministr oslovil například České dráhy či rakouské spolkové dráhy ÖBB. Nakonec Doležal v pondělí uvedl, že dopravu na této trati zabezpečí rakouský národní dopravce ÖBB a Železniční společnost Slovensko.

RegioJet zabezpečuje provoz na trati Bratislava–Komárno od roku 2011.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Česka vyrazil první vlak do Chorvatska

V úterý odpoledne z pražského hlavního nádraží vyrazil první vlak do Chorvatska. Pravidelný spoj Praha - Rijeka dopravce Regiojet bude stavět v Pardubicích,...

RegioJet přerušil prodej jízdenek do Lublaně

Dopravce RegioJet přerušil prodej jízdenek do slovinské Lublaně. Umožní také bezplatné stornování již zakoupených lístků. Důvodem je omezení pro vstup Čechů do...

Z Blanska vlakem do Vídně a Budapešti

Vedení radnice v Blansku chce využít toho, že město leží na hlavním železničním koridoru Břeclav–Děčín, který protíná Česko, a pokusí se prosadit, aby na jeho...

Výběr článků

Načítám