Hlavní obsah

Putin potřebuje, aby plyn někdo odebíral. Zavřít vrty není snadné, míní expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státy na východ od Německa a Rakouska včetně těchto dvou zemí nemají podle odborníků recept na případné zastavení dodávek ruského plynu do Evropy, ovšem případné přerušení může představovat problém i pro samotné Rusko. A to nejen finanční, ale i technologický. Moskva nově požaduje platby za plyn v rublech, jinak hrozí pozastavením dodávek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ekonom společnosti Natland Petr Bartoň míní, že ruský prezident Putin sám nechce dodávky přerušit, už jen protože potřebuje i technologicky, aby plyn někdo odebíral.

„Skladovací prostory nejsou nafukovací a uzavřít vrty není ani levné, ani jednoduché, ani rychlé,“ uvedl Bartoň.

Putin ve čtvrtek podepsal dekret, podle něhož od pátku odběratelé z takzvaných „nikoliv přátelských zemí“ musejí za ruský plyn platit v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance.

Putin rovněž prohlásil, že pokud se tyto platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Platba za plyn rubly: Putin nechal Evropě možnost využít alibistické řešení

Ekonomika

Rusko může chtít prostřednictvim kurzu plyn zdražit

„Zásadní bude odpověď na otázku, kde by EU musela kupovat rubly na vložení na účet v ruské bance. Pokud by je měly kupovat na otevřeném trhu, bylo by to téměř nemožné, tolik rublů ve zbytku světa k dispozici totiž není. Pokud by rubly měli evropští odběratelé plynu kupovat od těch ruských bank, kde by si museli otevřít rublové účty, pořád je ještě možné, že by to bylo proveditelné,“ uvedl Bartoň.

Pokud by zůstaly v platnosti původní ceny v eurech, bylo by kupujícím podle Bartoně celkem jedno, na kolik rublů a podle jakého kurzu si Rusko interně tato eura smění.

„To je ale zatím méně pravděpodobná možnost. Pravděpodobnější je, že si Rusko chce svým vlastním směnným kurzem přepočítávat původní eurové kontrakty, aby z EU dostalo ještě více eur, než kolik bylo nasmluvněno. Pokud by na to EU přistoupila, vydala by se všanc zcela umělému nastavování ruského kurzu a tedy eurové ceně za dodávaný plyn,” uvedl Bartoň.

Žádné rubly nebudou, oznámil Síkela

Ekonomika

Energetický expert a poradce investiční skupiny J Michal Šnobr se domnívá a „pevně věří“, že země EU nebudou platit Rusku za plyn v rublech.

„Na druhou stranu je tu však určitě pravděpodobnost na částečné nebo i zásadnější omezení dodávek plynu z Ruska, na což především země od Německa a Rakouska na východ včetně nich nemají recept,” řekl.

Podle něj by státy musely přistoupit k zásadním regulacím spotřeby plynu, což by v první řadě omezilo průmysl, energetiku a následně domácnosti. Následně by to zasáhlo i celou ekonomiku.

Expert k odstavení od ruského plynu: Domácnosti by se odpojovaly až nakonec

Ekonomika

„Současně zdůrazňuji, že Putin si stále nechal určitý prostor pro ohýbání svých vyjádření. Takže je předčasné spekulovat, co vlastně bylo řečeno. Tak či onak to ukazuje, jak špatně na tom Evropa a onen německý region nyní ohledně dodávek plynu je,” uvedl Šnobr.

Vydírací potenciál trvá

I když nyní Putin ustoupí, bude mít podle něj v následujících měsících a letech dost prostoru dále Evropu vydírat a držet ceny plynu velmi vysoko, pokud se mu to bude hodit.

Rusko je dlouhodobě největším dodavatelem zemního plynu do Evropy, podle údajů Eurostatu ještě v roce 2020 zajišťovalo téměř 40 procent spotřeby plynu v Evropské unii. Unijní statistická agentura uvádí, že na ruském plynu jsou nejvíce závislé Česká republika a Lotyšsko, kde tvoří 100 procent spotřeby, následují Maďarsko a Slovensko. Naopak několik zemí nedováží ruský plyn vůbec. Mezi nimi Eurostat uvádí i Rakousko, které ale podle šéfa rakouského energetického regulačního úřadu E-Control závisí na ruském plynu z 80 procent. U Německa podle Eurostatu podíl ruského plynu na dodávkách činí 65 procent.

Ministr průmyslu Jozef Síkela v pátek uvedl, že Česko má zásoby plynu přibližně na měsíc a ropu na 90 dní. V současnou chvíli jsou podle něj veškeré dodávky energií stabilní. Doplnil, že Česko je připravené na všechny varianty vývoje dodávek z Ruska.

Putin se možná izoluje a vyhodil nebo zavřel některé své poradce, řekl Biden

Válka na Ukrajině

Firmy z Evropské unie budou podle něj pokračovat v platbách za energie Rusku v té méně, ve které byly kontrakty sjednány, a jakékoliv jednostranné změny budou považovány za porušení těchto smluv.

Reklama

Výběr článků

Načítám