Hlavní obsah

Žádné rubly nebudou, oznámil Síkela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle šéfa resortu průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) budou evropské země pokračovat v nákupu za ruský plyn v původní měně, nikoli v rublu, jak požaduje ruský prezident Vladimir Putin. Oznámil to v pátek na tiskovém brífinku po jednání krizového štábu.

Tiskový brífink po jednání krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

„Výstupem na ruský požadavek bude dnes jednotné stanovisko. Vypadat bude zhruba následovně. Firmy z Evropské unie budou pokračovat v platbách za energie v té měně, ve které byly schválené. Změny budou považovány za porušení smluv,” oznámil Síkela v pátek.

Ujistil, že v současné chvíli jsou veškeré dodávky stabilní.

„Nepozorujeme žádné výpadky. Ropy máme zásoby na více než 90 dnů, plynu na jeden měsíc,” řekl s tím, že se blíží se konec topné sezony, kdy je spotřeba energií nižší.

Platba za plyn rubly: Putin nechal Evropě možnost využít alibistické řešení

Ekonomika

„Chci ubezpečit, že jsme připraveni na všechny možné scénáře,” doplnil po jednání krizového štábu.

Ten svolál poté, co ruský prezident Putin podepsal dekret, podle něhož musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech.

Zahraniční kupci mají peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se tyto platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Podle Síkely se tím Putin rozhodl dále eskalovat ekonomickou válku s Evropou.

Reklama

Výběr článků

Načítám