Hlavní obsah

Psi mají znovu přednost před svými pány. Vláda otevře psí salóny, kadeřnictví nikoliv

Novinky, Veronika Neprašová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v pondělí znovu upravovala opatření proti šíření koronaviru. O hodinu prodloužila otevírací dobu obchodů. A k překvapení mnohých živnostníků také zařadila mezi provozy s vládní výjimkou, které mohou mít otevřeno, i psí salóny.

Foto: Psí salón Nižbor-Kladno

Od středy si psi a kočky mohou znovu nechat profesionálně upravit kožíšek. Ilustrační foto

Článek

„Od 18. do 20. listopadu je upraveno také krizového opatření o zákazu maloobchodního prodeje a služeb. Bude prodloužena možnost prodejní doby až do 21.00. Nově je výjimka ze zákazu pro psí a kočičí salóny,” zveřejnila vláda na svém webu po pondělním jednání kabinetu.

V obchodech bude smět být jen omezený počet lidí. Zavíračka se ale posune

Domácí

O jednu položku se tak rozšířil výčet maloobchodních prodejen a provozoven, které mají výjimku z vládní uzávěry a mohou tak své služby a zboží nabízet i v době vyhlášeného nouzového stavu.

Zatímco tak kadeřnické salóny a holičství zůstávají  nadále uzavřené, majitelé psů a koček můžou od středy se svými miláčky vyrazit na zkrášlující proceduru. Za obdobný harmonogram přitom sklidila vláda premiéra Andreje Babiše ostrou kritiku už na jaře.

Psi budou v Česku ostříháni dřív než jejich páníčkové

Domácí

„Ono se to může zdát úsměvné, ale jsme prostě národem pejskařů a ti lidé potřebují na jaře toho pejska ostříhat,“ obhajoval tehdy ministr Havlíček rozhodnutí v rozhovoru pro Českou televizi.

Kadeřnictví, posilovny, sportovní areály nebo obchody, které neprodávají potraviny, léky, drogérii či vybrané domácí a kutilské potřeby vláda mimořádným opatřením uzavřela 22. října. To, že do výčtu provozů s výjimkou zařadila nyní právě jen psí salóny, kritizuje šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Víte, co je ve skutečnosti podle vlády ´rozvolňování´? Že dnes otevřela provozovny poskytující službu úpravy a stříhání psů a koček. To zase bude mít pan premiér srdíček na fejsbuku..,” komentoval Prouza na svém Twitteru. Narážel přitom na to, že premiér Andrej Babiš na svých sociálních sítích opakovaně publikuje fotky se svými novými domácími mazlíčky. Naposledy to bylo začátkem září štěně červeného toy pudla, kterého premiér, jak informoval ve svém facebookovém statusu, pojmenoval Gigi.

Kabinet také od středy omezí počet lidí v obchodech. Ve třetím stupni pohotovosti podle vládního modelu uvolňování PES musí každý zákazník mít pro sebe virtuálních 15 metrů čtverečních prodejní plochy. Podle své velikosti tak obchody budou muset vstup lidí regulovat. V prvním, nejmírnějším stupni budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně čtyři lidé. Ve druhém stupni se počet zákazníků snižuje na dva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám