Hlavní obsah

Průměrný Pražan by nyní na byt vydělával 14 let, nesměl by ale jíst a platit daně

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražan s čistou mzdou 33 250 korun by na byt vydělával více než 19 let, pokud by neměl žádné další výdaje a každý měsíc by ušetřil celou částku. Pokud by navíc ani neplatil daně a odvody, na byt by si našetřil za 14,1 roku. Vyplývá to z takzvaného indexu dostupnosti bydlení, který vydává společnost Central Group.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index dostupnosti bydlení

Článek

Central Group počítá v Praze s průměrnou hrubou měsíční mzdou 45 246 korun a s cenou nového pražského bytu o 70 metrech čtverečních přesahující 7,6 milionu korun. Na základě těchto údajů vychází aktuální index dostupnosti právě na 14,1.

Český statistický úřad (ČSÚ) nicméně minulou středu zveřejnil data, podle nichž je průměrná hrubá mzda v Praze 41 720 korun. To odpovídá čistému příjmu přes 30 800 korun. Při takové mzdě by Pražan, který nejí a nemá ani další výdaje, na byt našetřil za 20 a půl roku. Člověk, který by neplatil daně a odvody, by pak šetřil 15,2 roku.

Dostupnost bydlení v Praze je ve srovnání s okolními metropolemi jednoznačně nejnižší. Až za ní následuje Bratislava, kde průměrný nový byt odpovídá průměrné hrubé mzdě za 11,1 roku. V Mnichově jde o 10,9 roku, ve Vídni o 8,9, ve Frankfurtu a Varšavě 8,7, v Berlíně 8,4 a v Hamburku 6,5.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Počet povolených bytů v roce 2018

Index dostupnosti se přitom v Praze za poslední půlrok zlepšil, ještě před šesti měsíci stál podle indexu průměrný nový byt 14,6 průměrné roční hrubé mzdy v hlavním městě.

Dražší než v Berlíně. Byty v Praze jsou v poměru ke mzdě nejdražší ve střední Evropě

Ekonomika

„Mírné zlepšení je dáno zejména rychlým růstem mezd. Ty se během šesti měsíců zvedly o 6,5 procenta, zatímco nemovitosti přidaly jen 2,9 procenta,“ uvedli autoři indexu.

Na tisíc obyvatel bylo podle šéfa společnosti Dušana Kunovského v české metropoli v loňském roce povoleno jen 3,2 bytu. „Například ve Vídni to bylo 7,9, v Mnichově 8,5, a ve Varšavě dokonce 14 bytů na tisíc obyvatel,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám