Hlavní obsah

Prouza: Vláda musí otevřít obchody a nahradit 100 procent tržeb

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) vítá rozhodnutí Ústavního soudu ČR, podle nějž byl zákaz maloobchodu mezi 28. lednem a 14. únorem protiústavní. Podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy jsou navíc aktuální opatření zcela totožná, takže jsou rovněž protiústavní a vláda by je měla zrušit.

Foto: ČTK

Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Článek

„Aktuální opatření je úplně stejné jako to zrušené, takže je úplně stejně protiústavní. Očekávám tedy, že vláda zruší i to aktuální opatření a obchody budou moci během několika dní otevřít,” uvedl Prouza na dotaz Novinek.

„V tuto chvíli vyzývám představitele vlády, aby se majitelům a provozovatelům protiústavně uzavřených obchodů veřejně omluvili a do týdne schválili systém, kterým zajistí náhradu způsobené škody ve výši sto procent průměrných tržeb za celou dobu protiústavní uzavírky,“ dodal Prouza.

Obchodníci se těšili zbytečně. Vyhlašovat plané sliby je nefér, kritizuje vládu Prouza

Ekonomika

Nehledejte kličky a poslechněte

Vláda by podle svazu neměla hledat právní kličky, jak nerespektovat Ústavní soud, ale „měla by okamžitě do praxe zavést rovný postup vůči všem obchodům”.

„Obchody jsou a vždy byly bezpečným místem pro zákazníky i zaměstnance,” doplnil Prouza. Podle údajů SOCR ČR provozovatelé obchodů do zabezpečení proti šíření nákazy investovali přes sedm miliard korun.

„V souladu s ústavními principy musí vláda přestat diskriminovat jednotlivé obchodníky podle typu prodávaného zboží a zavést taková hygienická pravidla, která umožní bezpečně otevřít všem. Uzavřené obchody jsou na otevření a dodržování všech pravidel připraveny,“ uzavřel.

Ústavní soud zrušil zákaz maloobchodního prodeje

Domácí

Ústavní soud (ÚS) v pondělí zrušil omezení maloobchodního prodeje z 28. ledna letošního roku. Zveřejnil rozhodnutí o ústavní stížnosti skupiny senátorů, kterým vadil například výběr prodejen, které mohou být otevřeny. ÚS nicméně současně uvedl, že nález neznamená bezprostřední otevření maloobchodních prodejen, neboť zrušené opatření pozbylo platnosti už 14. února.

„Přesto však Ústavní soud považuje závěry obsažené v odůvodnění tohoto nálezu za velmi zásadní, jelikož představují jakési 'memento' pro případná další omezující opatření vlády,” stojí v nálezu.

Anketa

Souhlasíte s požadavkem obchodníků, kteří musí mít zavřeno, na náhradu ušlých tržeb?
Ano
53,4 %
Ne
46,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30183 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám