Hlavní obsah

Obchody se mohou v pondělí otevřít, i bez stavu nouze chtějí dbát na bezpečný provoz

Novinky, ČTK, bož

Pokud v pondělí přestane platit nouzový stav, mohly by se otevřít i ty prodejny, které byly v důsledku vládních opatření zavřené. Obchody budou i bez dalších případných změn v opatřeních dobrovolně dodržovat všechna bezpečnostní pravidla, uvedl v páteční tiskové zprávě Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR).

Foto: Novinky

Supermarkety reagují na omezení počtu zákazníků v obchodě.

Článek

Vláda v boji proti pandemii koronaviru zakázala maloobchodní prodej. Výjimku mají obchody s potravinami, lékárny, drogérie, květinářství, optiky, galanterie či papírnictví. V prodejnách je povoleno nabízet jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku. Tento stav by mohl v pondělí skončit.

„Opakovaně říkáme, že zákaz prodeje vybraného zboží v obchodech boji s pandemií nic nepřináší. Stejně tak malé obchody umí zajistit bezpečné prostředí a není žádný problém je otevřít,” uvedl na dotaz Novinek předseda svazu Tomáš Prouza.

„Budeme i dobrovolně zachovávat veškerá opatření na ochranu zdraví našich zákazníků i zaměstnanců, ale nevidíme jediný důvod, proč by mělo nadále být zakázáno prodávat zimní boty pro dospělé nebo hračky pro malé děti,” dodal.

Sněmovna ve čtvrtek neschválila žádost vlády o další prodloužení nouzového stavu. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se tak budou moci otevřít právě obchody nebo služby. Nouzový stav platí od 5. října, skončit by měl úderem nedělní půlnoci.

Prodejny byly podle Prouzy vždy bezpečným místem pro zákazníky i zaměstnance a nikdy nebyly zdrojem nákazy. „Budeme dělat všechno pro to, aby to platilo i nadále,” ujistil.

Prouza: Ministři by neměli vyhrožovat, kompenzační bonus může fungovat i bez nouzového stavu

Ekonomika

„Zároveň ale skončí nesmyslné zákazy, kdy obchodníci nesmějí prodávat hračky pro děti, ale mohou nabízet hračky pro psy, či podle kterých mají mít zavřeno obchody se zimním oblečením, ale mohou mít otevřeno obchody se zbraněmi,” dodal Prouza.

V obchodech platí limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, u pokladen či pultů jsou značky k dodržování dvoumetrových odstupů. Zákazníci by si při vstupu do prodejny měli dezinfikovat ruce, na nákupy by měl chodit ideálně jen jeden člen domácnosti.

Reklama

Související články

Vlekaři se chystají od pondělí otevřít

S koncem nouzového stavu hodlají vlekaři otevřít provoz horských středisek. Pokud vláda do pondělka nevydá nová opatření, mají se otevřít skiareály s vleky...

Výběr článků

Načítám