Hlavní obsah

Poslední část potrubí plynovodu Nord Stream 2 je svařena

Novinky, ČTK, bož

Poslední část potrubí plynovodu Nord Stream 2 je svařena. Teď poputuje na dno Baltského moře v jeho německé části a propojí se se zbytkem přepravní soustavy. V pondělí to oznámilo konsorcium Nord Stream AG, které projekt buduje. Očekává se, že ruská plynárenská společnost Gazprom začne touto cestou dodávat plyn do Německa v říjnu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

USA nebudou stát v cestě dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa.

Článek

Projekt zhruba za 11 miliard USD (přes 235 miliard Kč) má roční přepravní kapacitu 55 miliard metrů krychlových, čelí ale politickému odporu ze strany Spojených států, ale také Ukrajiny a Polska. Paralelní potrubí Nord Stream 1 má stejnou kapacitu a v provozu je od roku 2011.

Potrubí v projektu Nord Stream obchází území Polska a Ukrajiny, které tak už nebudou dostávat tranzitní poplatky jako dosud, a přijdou rovněž o část svého diplomatického vlivu.

Vítězství Kremlu

Dlouho se proti němu stavěl i Washington. Ten ale v červenci uzavřel s Berlínem dohodu, která umožnila dokončení plynovodu Nord Stream 2 bez uvalení dalších amerických sankcí. Kritici to považují za geopolitické vítězství Kremlu a zradu Ukrajiny ze strany USA i Německa.

Vítězství Ruska, kudla do zad Ukrajině. Dohoda USA a Německa o Nord Streamu terčem kritiky

Ekonomika

Práce na plynovodu Nord Stream 2 začaly v roce 2018. Plyn z 1230 kilometrů dlouhého potrubí by měl pokrýt potřeby 26 milionů domácností. Kromě Gazpromu ho financovala pětice evropských společností, a to OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper a Shell. První plyn by do Německa měl touto cestou dorazit druhou ze dvou potrubních linek Nord Streamu 2, která byla dokončena už v červnu.

Pro úspěch Ruska v Německu je klíčová role vrcholných politiků, s nimiž Kreml dlouhodobě kultivuje vztahy. Nejkřiklavější je případ bývalého sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera. Ten je předsedou představenstva  konsorcia Nord Stream AG a předsedou dozorčí rady ruské ropné společnosti Rosněfť.

Reklama

Související články

Putinovo Jednotné Rusko v průzkumech ztrácí

„Poctivě a bezpodmínečně“ se chystá vyhrát letošní volby Jednotné Rusko, vládní strana a favorit voleb po bezmála dvě desítky let. Partaj má však nyní nejmenší...

Výběr článků

Načítám