Hlavní obsah

Poslanci chtějí zabránit masovému rušení pošt

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O tom, kolik bude muset mít Česká pošta (ČP) minimálně poboček, by po úplné liberalizaci poštovního trhu, k němuž v Česku dojde od 1. ledna 2013, měla svým nařízením rozhodovat přímo vláda. Požaduje to skupina poslanců TOP 09, kteří vládě ve středu předložili návrh novely poštovního zákona.

Foto: Profimedia.cz

České poště hrozí rušení mnoha poboček.

Článek

„Vláda k poslaneckému návrhu nakonec nezaujala žádné stanovisko. Hlasovali jsme sice jak o neutrálním, tak zamítavém stanovisku, ale pro žádné z nich se nepodařilo získat většinu. Podle části ministrů je otázkou, zda by se touto novelou situace s ohledem na liberalizaci trhu příliš nezkomplikovala,“ sdělila po zasedání vlády vicepremiérka pro legislativu a šéfka LIDEM Karolína Peake.

Vládní novelu zákona o poštovních službách, která umožní zcela dokončit liberalizaci tuzemského poštovního trhu, Sněmovna definitivně schválila letos 5. června, když přehlasovala zamítavé stanovisko Senátu.

Jak z vládní novely vyplývá, celoplošným poskytovatelem základních poštovních služeb zůstane až do konce roku 2017 Česká pošta. K úhradě její případné ztráty bude zřízen speciální kompenzační fond, do nějž budou přispívat podle svého podílu na trhu všechny poštovní firmy s ročními výnosy nad 10 miliónů korun. Poslanci TOP 09 však navrhují limit snížit na tři milióny korun.

Vyhláška ČTÚ prý nestačí

Pokud jde o počet poštovních poboček, podle vládní novely jej bude stanovovat vyhláškou Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Ten navrhl, aby držitel poštovní licence musel zřídit poštu v každé obci s více než 2500 obyvateli a aby dojezdová vzdálenost z kteréhokoli místa v ČR na nejbližší poštu nebyla větší než deset kilometrů. Podle těchto parametrů by ovšem budoucí síť České pošty mohla mít místo nynějších 3317 méně než 1200 poboček.

„Takové nebezpečí reálně hrozí, a proto chceme dosáhnout, aby minimální počet poboček stanovovala vláda svým nařízením. Česká pošta tak bude přinucena hledat jiné cesty, jak zefektivnit svůj provoz, než je rušení poboček,“ vysvětluje poslanec Jan Husák (TOP 09), jeden z třinácti předkladatelů poslanecké novely.

Ministr Kuba regulaci odmítá

Zásadně proti poslaneckému návrhu je však ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), jenž odmítá regulaci trhu. „Nemá cenu si něco nalhávat, vždyť některé pobočky pošty nemají práci na celý den. Za racionální proto považuji, aby se jejich počet snížil a nahradily je třeba franšízy. Tedy poštovny, zřizované u čerpacích stanic či v místních prodejnách,“ prohlásil už dříve Kuba.

Poslanecká předloha teď poputuje do parlamentu a je pravděpodobné, že pro ni TOP 09 získá podporu opozice. Jak totiž na jaře v rozpravě k vládní novele poštovního zákona upozornil poslanec Milan Urban (ČSSD), obavy, že dojde k masovému rušení pošt na venkově, jsou plně oprávněné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám