Hlavní obsah

Jan Husák

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Přes deset let dělal starostu města Těšany a v roce 2009 nahradil v Poslanecké sněmovně Milana Šimonovského. Nedlouho poté opustil KDU-ČSL a přidal se k TOP 09. V letech 2010-2013 zasedal v Poslanecké sněmovně PČR.

Narodil se 13. září 1958 v Brně, kde také vystudoval střední průmyslovou školu strojnickou. V pozdějších letech nastoupil na Teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale po dvou letech kvůli pracovnímu vytížení studium ukončil. Místo toho absolvoval několik manažerských kurzů a školení.

V roce 1977 nastoupil do První brněnské strojírny, v které setrval necelých dvacet let. V této společnosti postupně vystřídal pozice konstruktéra, ekonoma, vedoucího koordinátora dodávek investičních celků, vedoucího řízení zakázek investičních celků a personálního specialisty pro mzdové systémy.

V roce 1989 vstoupil do KDU-ČSL a o rok později byl zvolen do zastupitelstva města Těšany na Brněnsku, kde v letech 1998 až 2009 působil jako starosta. Během této doby se stal též zastupitelem Jihomoravského kraje, kde předsedal sportovní komisi. Jeden rok působil jako ředitel odboru tělovýchovy a sportu při Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

V roce 2009 byl po dva měsíce náměstkem ministra průmyslu a obchodu, ale na tento post rezignoval, jelikož byl pověřen, aby v roli poslance nahradil ve Sněmovně Milana Šimonovského. Ten se vzdal poslaneckého mandátu kvůli členství v radě Českého telekomunikačního úřadu.

Ještě téhož roku opustil KDU-ČSL a vstoupil do řad nově vzniklé TOP 09. Ve straně působí jako krajský koordinátor Jihomoravského kraje a jako místopředseda krajské organizace TOP 09. V roce 2010 se dostal do Sněmovny ze čtvrtého místa jihomoravské kandidátní listiny TOP 09, ačkoli jej strana nasadila jako krajskou dvojku. Poslanecký post zastával do srpna 2013. Zasedal v organizačním výboru a ve Stálé komisi pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Byl třetím místopředsedou hospodářského výboru.

Husák je ženatý a je otcem tří dětí.

Články k tématu