Hlavní obsah

Nejbohatší muž světa Bezos podpořil zvýšení daní pro firmy v USA

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Zakladatel a výkonný ředitel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos podpořil zvýšení korporátní daně v USA. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Zvýšení daně z příjmů právnických osob z 21 na 28 procent prosazuje vláda prezidenta Joea Bidena kvůli financování masivních investic do infrastruktury.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos

Článek

„Podporujeme snahu Bidenovy administrativy prosadit odvážné investice do americké infrastruktury,” uvedl Bezos v prohlášení. „Podporujeme zvýšení korporátní daně,” napsal dále.

Jak demokraté, tak republikáni v minulosti podle něj dlouhodobě investice do infrastruktury podporovali, je tedy na čase, aby teď tento cíl společně realizovali.

„Uznáváme, že tato investice bude vyžadovat ústupky všech stran, jak v tom, co do ní bude zahrnuto, tak v tom, jakým způsobem se za to zaplatí,” dodal.

Biden představil plán rozsáhlých investic do americké infrastruktury

Amerika

Biden plánuje masivními investicemi do výstavby silnic, mostů, železnic nebo sítě vysokorychlostního připojení k internetu vytvořit miliony nových pracovních míst. Zároveň chce ekonomiku nasměrovat k většímu využívání obnovitelných zdrojů energie v rámci boje proti globální změně klimatu.

Bezos i nadále nejbohatší na světě

Bezos i letos obhájil první místo v žebříčku nejbohatších lidí planety magazínu Forbes, který vyšel v úterý. Za sebou nechal i zakladatele automobilky Tesla Elona Muska, s nímž se o tuto pozici přetahoval.

Jmění Bezose Forbes aktuálně odhaduje na 177 miliard dolarů (3,898 bilionu korun), polepšil si oproti loňským 113 miliardám (2,49 bilionu korun).

Bezos obhájil pozici nejbohatšího člověka planety, v žebříčku se naposledy objevil Kellner

Ekonomika

Bezos drží zhruba 95 procent jmění v akciích Amazonu. Ty ale jednak nelze tak jednoduše proměnit v peníze a také může jejich hodnota velmi rychle zkolabovat.

„To neznamená, že je Bezos skrytě nuzák. Je to extrémně finančně zajištěný muž. Nicméně disponibilní zůstatek na jeho účtu se bude pohybovat spíše v milionech než miliardách dolarů,” vysvětlil Matthew Ader v magazínu Exponents.

Bezos již dříve oznámil, že letos opustí funkci výkonného ředitele podniku. Společnost založil v roce 1994. Původně šlo o online knihkupectví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám