Hlavní obsah

Bezos obhájil pozici nejbohatšího člověka planety, v žebříčku se naposledy objevil Kellner

První místo v žebříčku nejbohatších lidí magazínu Forbes i letos obhájil zakladatel internetového portálu Amazon Jeff Bezos. Za sebou nechal i zakladatele automobilky Tesla Elona Muska, s nímž se letos o tuto pozici přetahoval. V žebříčku se také naposledy objevil zakladatel PPF Petr Kellner, který 27. března tragicky zahynul.

Foto: koláž Novinky.cz s ČTK/AP a Právo

Petr Kellner a Jeff Bezos

Článek

Jmění Bezose Forbes aktuálně odhaduje na 177 miliard dolarů (3,898 bilionu korun) oproti loňským 113 miliardám (2,49 bilionu korun).

Hodnotu Muskova majetku potom magazín vyčíslil na 151 miliard dolarů (3,33 bilionu korun), což je výrazně více než loni, kdy šlo o „pouhých” 24,6 miliardy (541,86 miliardy korun). Stojí za tím rapidní nárůst hodnoty akcií Tesly.

Mezi deseti nejbohatšími lidmi světa se udrželi i Bernard Arnault (Louis Vuitton), Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook), Warren Buffett (Berkshire Hathaway), Larry Ellison (Oracle) a Larry Page (Google).

Nováčky v žebříčku deseti nejbohatších jsou vedle Muska Pageův kolega Sergey Brin (Google) a indický ropný magnát Mukeš Ambani.

Kellner chystal důchod v Karibiku, vzpomíná ministr

Svět

Žebříčky miliardářů představují spíše mentální cvičení. Například Bezos zhruba 95 procent jmění drží v akciích Amazonu. Ty jednak nelze tak jednoduše proměnit v peníze, jednak může jejich hodnota velmi rychle zkolabovat.

„To neznamená, že je Bezos skrytě nuzák. Je to extrémně finančně zajištěný muž. Nicméně disponibilní zůstatek na jeho účtě se bude pohybovat spíše v milionech než miliardách dolarů,” vysvětlil Matthew Ader v magazínu Exponents.

Zesnulého Čecha Kellnera Forbes zařadil na 110. místo s jměním 17,5 miliardy dolarů (382 miliardy korun). Jakým způsobem se Kellnerův majetek po jeho tragickém úmrtí rozdělí mezi dědice, dosud není jasné.

Změna v žebříčku českých miliardářů. Komárek přeskočil Vítka

Ekonomika

Do impéria PPF patří například finanční instituce HomeCredit, Air Bank nebo Zonky, stejně jako telekomunikační společnosti O2 a CETIN. Nedávno také skupina koupila televizní skupinu Nova a dokončuje výrazný majetkový vstup do Moneta Money Bank.

Nejbohatší lidé planety podle magazínu Forbes
Mld. USD (loni)
1.Jeff Bezos (Amazon)177 (113)
2.Elon Musk (Tesla)151 (24,6)
3.Bernard Arnault (Louis Vuitton)150 (76)
4.Bill Gates (Microsoft)124 (98)
5.Mark Zuckerberg (Facebook)97 (54,7)
6.Warren Buffett (Berkshire Hathaway)93 (67,5)
7.Larry Ellison (Oracle)93 (59)
8.Larry Page (Google)91,5 (50,9)
9.Sergey Brin (Google)89 (49,1)
10.Mukeš Ambani (Reliance Industries)84,5 (36,8)

Reklama

Související články

Komu připadne Kellnerovo gigantické jmění

K loňsku vyčíslil časopis Forbes jmění Petra Kellnera na 293 miliard korun. Agentura Bloomberg však odhadla, že aktuálně dosahuje 15,7 miliardy dolarů (asi 350...

PPF má vliv na výkon celé české ekonomiky

Náhlé úmrtí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který byl stratégem své finanční skupiny PPF, vyvolalo mezi ekonomy diskuse, jaký to bude mít dopad nejen na...

Výběr článků

Načítám