Hlavní obsah

Ministři: Omezující opatření u obchodů upravíme, řešení se najde

Právo, svj, pro

I po nálezu Ústavního soudu zůstane podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) maloobchod zavřený. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ale vláda musí upravit opatření o omezení maloobchodu tak, aby byla v souladu s rozhodnutím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Budeme muset opatření upravit v souladu s judikátem,” sdělil v pondělí Hamáček.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) musí rozhodnutí soudu teď především zanalyzovat právní týmy na ministerstvech zdravotnictví a průmyslu a obchodu.

Ústavní soud zrušil zákaz maloobchodního prodeje

Domácí

Otázku, z jakého důvodu by měly být některé typy obchodů otevřeny a jiné uzavřeny, však považuje za naprosto legitimní. „Osobně jsem ji opakovaně odborníkům z ministerstva zdravotnictví kladla,“ řekla Právu Schillerová a doplnila, že odpovědí byl efekt nižší mobility lidí. Další postup tedy podle Schillerové tkví pravděpodobně ve změně klíče, jak mobilitu snížit.

Miliardy na pomoc

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) však maloobchod zůstane zavřený. „Teď to analyzujeme, ale v rychlosti to vnímám tak, že v tuto chvíli je nález Ústavního soudu spíše zhodnocení něčeho, co už bylo stejně mezitím změněno. Je to výzva k tomu, aby opatření do budoucna byla dostatečně zdůvodněná,“ řekl v pondělí Právu Havlíček.

Schillerová také připomněla, že co se týče případných kompenzací, nález Ústavního soudu je nijak neřeší.

Prouza: Vláda musí otevřít obchody a nahradit 100 procent tržeb

Ekonomika

„Zároveň připomínám, že uzavřené provozovny byly v maximální možné míře saturovány prostřednictvím vládní pomoci,“ poukázala ministryně na vládní podpory a kompenzace v řádech desítek miliard korun.

Ministerstvo financí tento měsíc informovalo, že do konce ledna šlo na přímá opatření v boji s pandemií, jako jsou kompenzační bonusy, ošetřovné pro OSVČ a zaměstnance či program Antivirus, už přes 144 miliard korun.

Jen na nájemné stát do začátku února přispěl podnikatelům 5,1 miliardy. A třeba odklady záloh nejrůznějších daní resort financí spočítal na 35,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám