Hlavní obsah

Ministerstvo financí připravuje rozpočtové provizorium

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případě, že Poslaneckou sněmovnou neprojde návrh rozpočtu na příští rok, budou státní úřady hospodařit s tzv. rozpočtovým provizoriem. Ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že ho začalo připravovat. Koalice ANO a ČSSD nemá pro klíčový zákon roku, který se po odkladu má schvalovat v pátek, vyjednanou podporu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Hospodaření podle rozpočtového provizoria znamená, že každá instituce dostane k utracení každý měsíc přesně 1/12 svých výdajů za rok 2020.

„Ačkoliv pro automatizované systémy znamená tento stav značnou komplikaci, (...) po technické stránce jsme připraveni situaci zvládnout,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Upozornila, že v rámci provizoria není možné upravovat tarifní tabulky platů státních zaměstnanců, slíbené zvýšení platů učitelů o devět procent by se tak nekonalo a platy by zůstaly na hodnotách z roku 2020.

Babiš narazil ve Sněmovně do zdi. Jednání o rozpočtu bylo přerušeno

Domácí

V případě rozpočtového provizoria je také značně omezená možnost investic, současně ale nemůže docházet k velkému bobtnání výdajů. Není také možné přesouvat peníze mezi jednotlivými kapitolami. Právě to může být podle Schillerové v období krize značná komplikace.

Guvernér české národní banky Jiří Rusnok uvedl, že provizorium v rámci dní či měsíců neznamená ohrožení fungování ekonomiky.

V Česku by to nebylo poprvé, co by se takto hospodařilo. Podle provizoria se jelo už v roce 1999 a 2000 v době menšinové vlády Miloše Zemana. Tehdy se také nestihl rozpočet schválit, a než se tak stalo, hospodařila země podle provizoria.

Reklama

Výběr článků

Načítám