Hlavní obsah

Babiš narazil ve Sněmovně do zdi. Jednání o rozpočtu bylo přerušeno

Novinky, Jan Menšík

Vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) se na celodenním středečním jednání Poslanecké sněmovny nepodařilo prosadit rozpočet pro rok 2021 s plánovaným schodkem 320 miliard korun. Poslanci navečer odhlasovali přerušení bodu a vrátí se k němu v pátek ráno.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babišovi se i přes řadu jednání nepodařilo přesvědčit komunisty, kteří žádají snížení výdajů na obranu, aby pro návrh zvedli ruku. Návrh tak nemá dostatečnou podporu. Kvůli námluvám Babiše a KSČM bylo jednání celé odpoledne fakticky zablokováno přestávkami klubů vládních stran.

Poslanci o přijetí rozpočtu na příští rok víceméně diskutovali pouze dopoledne, než přišla běžná obědová pauza. Krátce před polednem vyzval Babiš předsedy opozičních stran, aby při hlasování opustili jednací sál, a tím umožnili přijetí schodkového rozpočtu, pro který vláda nesehnala podporu.

Babišův perný den v Sněmovně: Po KSČM mu začala zlobit i ČSSD

Domácí

„Já si myslím, že pokud chcete něco udělat pro občany této země a pokud nechcete ohrozit jejich životy a nechcete ohrozit zvládání pandemie naším státem, tak vás chci požádat a poprosit, pana Bartoše, pana Jurečku, pana Fialu, pana Okamuru, paní Adamovou Pekarovou, pana Filipa, pana Klause, odejděte ze sálu a nechte nás ten rozpočet schválit,“ řekl Babiš doslova při projevu ve Sněmovně.

„Když odejdete ze sálu, tak to bude konstruktivní krok z vaší strany, krok, který odblokuje situaci,” dodal.

Ze sálu neodejdeme. Předělejte rozpočet a pak přijděte

Toto jeho vyjádření zvedlo z lavic řadu opozičních poslanců. „Vy mě tu nabádáte, abych nevykonával svůj poslanecký mandát. Odmítám opouštět Sněmovnu jenom kvůli tomu, že nemáte dostatek hlasů pro to, abyste schválili tento rozpočet,“ prohlásil lidovecký poslanec Jan Bartošek.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík zase v návaznosti na premiérova slova označil návrh rozpočtu za „paskvil“. „Rozpočet předělejte tak, že budete počítat s koronavirovou krizí. Pak přijďte a bavte se s opozicí,“ vzkázal Babišovi.

Když se ve 14:30 vrátili zákonodárci do lavic, vystoupil předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek s žádostí o hodinovou přestávku na jednání svého klubu. Takto se jednání odkládalo až do večera, protože po ANO si pauzu vyžádala dvakrát koaliční ČSSD a také KSČM, která vládu toleruje a s níž Babiš a Schillerová ještě odpoledne poněkolikáté znovu jednali o případné podpoře.

Babišův perný den v Sněmovně: Po KSČM mu začala zlobit i ČSSD

Domácí

Odpoledne pak během premiérových námluv s komunisty začala „zlobit” koaliční sociální demokraté, kteří podle informací Práva pohrozili, že pokud Babiš vyhoví požadavku KSČM a sáhne se na peníze pro armádu, tak nepodpoří rozpočet oni. Babiš tak ještě musel navštívit poslanecký klub sociálních demokratů a věc řešit.

Pokračování v pátek ráno

Předseda komunistů a místopředseda dolní komory parlamentu Vojtěch Filip následně svolal politické grémium Sněmovny. Tam se rozhodlo, že bude nejlepší projednávání klíčového zákona přerušit do pátečních devíti hodin ráno, což následně poslanci odsouhlasili.

V případě, že komunisté neustoupí a vláda zákon v současné podobě Sněmovnou neprotlačí, hrozí Česku v lednu rozpočtové provizorium. To by podle Babiše znamenalo „totální krizi“. Premiér podotkl, že provizorium v Česku neplatilo dvacet let.

Komunisté bez škrtů výdajů na obranu rozpočet nepodpoří

Domácí

Provizorium znamená, že se hospodaření státu v novém roce řídí posledním schváleným rozpočtem. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Reklama

Související články

Babiš u Filipa opět nepochodil

Páteční rozhodnutí výkonného výboru ÚV KSČM, který doporučil svým poslancům nepodpořit návrh státního rozpočtu na příští rok, neprojde-li jejich přesun deseti...

Výběr článků

Načítám