Hlavní obsah

Krůty a brojlery likvidují ve Slepoticích oxidem uhelnatým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Slepoticích na Pardubicku v úterý pokračuje likvidace komerčního chovu drůbeže kvůli potvrzené nákaze ptačí chřipkou. Veterináři přikázali usmrtit kolem 140 tisíc kusů. Hasiči nejprve v pondělí večer začali halu utěsňovat, aby ji následně po půlnoci zaplynovali oxidem uhelnatým. Očekává se, že zásah skončí v pátek.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Do utěsněné haly hasiči vhánějí smrtící oxid uhelnatý. Veterináři přikázali usmrtit kolem 140 000 kusů drůbeže.

Článek

Bude nutné vybít zhruba 7000 krůt a asi 130 tisíc brojlerů.

Všichni zasahující musí v ohnisku nákazy používat ochranné jednorázové obleky, gumové rukavice a chránit si musí i dýchací cesty.

„Farma bude v noci zaplynována smrtícím oxidem uhelnatým a ráno hasiči spolu se zaměstnanci firmy budou drůbež nakládat. Následně pracovníci Krajské veterinární správy zajistí převoz usmrcené drůbeže do kafilerie,” uvedla ještě před zásahem mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Farma s ptačí chřipkou nechala v noci branku do areálu dokořán

Ekonomika

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 potvrzený v komerčním chovu je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Pracovníci firmy Moras v pondělí dezinfikovali vjezdy do areálů firmy v Moravanech alespoň vápnem.

V halách jsou ve Slepoticích brojleři a krůty. Stav moderních hal umožňuje jejich usmrcení zaplynováním objektů. Poté je hasiči přenášejí bagry do kontejnerů, které následně míří do kafilerií. Hmotnost likvidované drůbeže ve Slepoticích veterináři odhadují na 400 tun.

Ptačí chřipka potvrzena, musí se vybít 100 tisíc kusů drůbeže

Ekonomika

Předseda představenstva firmy Moras Zdeněk Barták odhadl škodu přímo na drůbeži, která by měla jít na porážku, do deseti milionů korun. Další škoda vznikne odstavením provozu zhruba na měsíc. Část by společnosti mělo uhradit pojištění, další část kompenzace od státu.

Firma Moras má ještě chov v blízkých Moravanech, veterináři v pondělí odtud odvezli vzorky. Farma je v tříkilometrovém pásmu, veterináři v něm budou brát vzorky i u drůbeže drobných chovatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám