Hlavní obsah

Farma s ptačí chřipkou nechala v noci branku do areálu dokořán

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na farmě ve Slepoticích na Pardubicku, kde je druhé letošní ohnisko ptačí chřipky, měli v noci na pondělí otevřenou bránu do areálu. Zjistil to na místě reportér agentury Aktu.cz. Veterináři přitom upozorňují, že i v případě pouhého podezření musí být chov izolován, a to včetně zamezení přístupu cizích osob.

BEZ KOMENTÁŘE: Otevřená branka areálu Moras ve SlepoticíchVideo: Aktu.cz

 
Článek

Otevřenou branku do areálu ve Slepoticích vyfotografoval reportér v neděli kolem 11. hodiny večer. „Nebyla tam žádná ostraha,“ dodal.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Otevřená branka areálu Moras ve Slepoticích

To bylo několik hodin poté, co v neděli ministerstvo zemědělství informovalo o tom, že uvedený chov firmy Moras je v podezření na výskyt ptačí chřipky.

Foto: Jiří Forman, Aktu.cz

Areál firmy Moras ve Slepoticích

„Určitě by tam neměl být možný vstup cizích osob. To jsou obecná pravidla biologické bezpečnosti,“ řekl Novinkám mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Ptačí chřipku totiž mohou přenášet i osoby, třeba na oblečení. Proto se zaměstnanci musí převlékat.

Ptačí chřipka potvrzena, musí se vybít 100 tisíc kusů drůbeže

Ekonomika

Majer dodal, že předběžná opatření se přijímají již v momentě, kdy existuje podezření, a ještě dříve, než je nákaza potvrzena. Cílem je izolovat chov od okolí a dalších chovů.

Konkrétně pochybení ohledně otevřené branky komentovat nechtěl. „Určitě by měl být areál, zejména ty haly, zabezpečen tak, aby se tam nemohly pohybovat cizí osoby,“ uvedl. Opatření na místě v současné době prověřují.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Pracovníci firmy Moras v pondělí dezinfikovali vjezdy do areálů firmy v Moravanech alespoň vápnem.

Prošetřují také například to, kde firma bere stelivo a kde ho skladuje. Zda není volně ložené venku a nemůže tak dojít ke kontaminaci trusem volně žijících ptáků, což bývá často zdrojem nákazy.

Firma Moras se k situaci vyjádřila až v úterý. Šlo o lidskou chybu. „Máme tu bránu na kartu - na čip, ošetřovatel ji za sebou zapomněl dovřít,” řekl Novinkám předseda Morasu Zdeněk Barták. Připustil, že k pochybení došlo v nejméně vhodnou dobu. „Lidem je všechno jedno, je to lajdáctví,” komentoval. S ošetřovatelem to budou řešit, hrozí mu i propuštění.

Opatření kvůli ptačí chřipce jsou velmi přísná. V pondělí večer začne vybíjení celého chovu ve Slepoticích, celkem jde skoro o 140 tisíc kusů drůbeže. Veterináři nyní kolem ohniska vytyčí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V něm budou chovatelé muset uvést přesné počty chovaného ptactva a budou platit přísnější opatření chovu jako dezinfekce či omezení přesunů drůbeže.

A ve Slepoticích v noci ani nezabouchli branku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám