Hlavní obsah

Kamiony nebudou smět na dálnici téměř celou neděli, shodli se ministři

Právo, ber
Praha
Aktualizováno

Po dálnicích nebudou nově smět jezdit kamiony od nedělní půlnoci až do 22 hodin. Dosud mají zákaz od 13. do 22. hodiny. Nově se také v některých úsecích dálnic zákáže přejíždění nákladních vozidel. Na změnách se v úterý shodl premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem vnitra Janem Hamáčekem (ČSSD), ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) a policejním prezidentem Janem Švejdarem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš po jednání o strategii kamionové dopravy na českých dálnicích.

Článek

„Jsme jedinou zemí v Evropě, která povoluje jízdu kamionů v neděli do 13 hodin. Shodli jsme se, že bychom upravili tyto podmínky. Kamiony by nově nejezdily od nedělní půlnoci až do 22 hodin. Umožněn by byl ale dojezd kamionu do jejich (řidičova) bydliště,“ komentoval změny Babiš.

Kvůli návrhu se bude muset změnit zákon o silničním provozu, to musí schválit Sněmovna i Senát.

V některých úsecích bude také zakázáno předjíždění pro kamiony. „Policie vytipovala úseky, kde bude zákaz předjíždění zaveden. V zimních měsících to již na některých úsecích platilo, teď chceme, aby to platilo celoročně,“ řekl novinářům Hamáček.

Na jakých úsecích přesně zákaz předjíždění bude, není jasné.

O 600 policistů více

Ministr vnitra také plánuje zvýšit počet policistů, kteří budou kontrolovat dálnice. Přibude necelých 600 policistů. „Jsme v situaci, kdy nám sem jezdí zahraniční kamiony a zahraniční auta. Ti mají často pokuty, které nezaplatili. Policista, když zastaví vozidlo, si bude moci nově zkontrolovat, zda řidič na pokutách nedluží. Pokud je neuhradí, bude mu odejmuta registrační značka,“ sdělil Hamáček.

Na D1 by se měl také v budoucnu zvýšit počet státní pro nákladová vozidla. Vybudovat nová odpočívadla vyjde přibližně na sedm miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám