Hlavní obsah

Hospody nuceně zavřely v deset večer. Čekají ztráty

Právo, pcl, hon, mrak, miv

S úderem desáté hodiny večerní v pátek nuceně zaklaply dveře hospod, kaváren, barů a restaurací. Ještě o něco hůře než běžné restaurace jsou na tom ty, které mají v nákupních centrech prostory pro hosty v takzvaných food courtech. Mohou prodávat pouze jídlo s sebou, nikoliv ke konzumaci na místě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pořádně rozzlobený z těchto změn je Luboš Kastner, který vlastní šest restaurací, z toho pět v Plzni a jednu v Praze. „Vláda se nepoučila. Dopadne to jako loni, kdy se lidé v deset seberou a budou ve skupinkách postávat před podniky. A my zase budeme za lotry. To mě mrzí a zároveň rozčiluje,“ řekl.

Zavíračka v deset? Hospodští jsou zděšeni

Koronavirus

Vláda také zakázala konzumaci alkoholu na veřejnosti. Kastner předpokládá, že tržby klesnou až na polovinu. „Jestliže zavřeme v deset, poslední objednávku přijmeme v devět. To už si dost hostů rozmyslí, jestli si večer půjdou někam sednout,“ uvedl Kastner s tím, že si hodlá požádat o kompenzace.

Jinde rezignovali už dávno. „My jsme už od úterý omezili provozní dobu, je otevřeno jen do 15 hodin. Nevyplatí se nám tady zůstávat, když se lidi boji a skoro úplně přestali chodit. Už po prvních opatřeních nám o hodně klesla tržba. Pokud bychom nedělali rozvozy, mohli bychom zavřít,“ stěžuje si Eva Karlínová z břeclavské restaurace U Doubků.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění a od kdy

Koronavirus

Situace je podle ní neudržitelná a bojují o existenci firmy. „Jsme rodinný podnik. Už teď ale musíme restauraci a zaměstnance dotovat z úspor. Minulý covid nás stál několik set tisíc, bohužel to nemá konce,“ dodala.

Přesunuté koncerty

Dopad bude i na kluby či diskotéky, které rovněž musely zavřít už v deset večer. Pokud vůbec otevřely. Provozovatel ostravského rockového klubu Barrák Marcel Palovčík začal už v pátek ráno postupně přesouvat některé koncerty na pozdější dobu.

„Dnes a v sobotu akce proběhnou, protože na nich nečekáme více než sto lidí, ale například koncert Vypsané fixy, který měl být příští týden, musíme přesunout,“ řekl v pátek Právu s tím, že vůbec netuší, zda dosáhne na kompenzace od státu.

„Jsou aktuálně nastaveny pro hospody, ty ale můžou fungovat, jen musí v deset večer zavřít. Naopak pro většinu klubů, jako jsme my, by ty podmínky měly být nastaveny jinak,“ dodal.

Je to podraz! Prodejci v Plzni se svíčkami symbolicky pohřbili trhy

Domácí

Není sám, kdo nastavení kompenzací kritizuje. Postižené podniky mohou požádat například v rámci programu Covid 2021 o denní příspěvek na zaměstnance ve výši 300 korun. U programu Covid Nepokryté náklady pak získají až 40 procent těchto nepokrytých nákladů. Čerpat bude možné jeden z programů, přičemž bude muset být splněna podmínka poklesu obratu v listopadu a prosinci o třicet procent oproti předcovidovému roku 2019.

Milionové propady

„Kompenzace byly nastaveny na základě opatření platných od začátku tohoto týdne, kdy do restaurací nesměli neočkovaní. Ale u omezení provozu od 22 hodin jsou nedostatečné,“ řekla Kateřina Holnová, výkonná ředitelka Asociace restauratérů Apron. Pro většinu provozů podle ní večerní tržba od 22 do 24 hodin tvoří i třicet procent obratu. Kompenzace je tak nízká. „Dříve třeba u programu Covid 2021 byla částka na zaměstnance 500 korun,“ dodala.

Jak již bylo zmíněno, opatření mají dopady na podniky v obchodních centrech. Dotkne se to však nejen jich, ale i firem, které jim pronajímají prostory. „Bavíme se o propadech tržeb v řádech desítek milionů korun denně. Předvánoční sezona je pro nákupní centra nejsilnějším obdobím. Jakákoliv omezení proto mají negativní vliv,“ sdělil Právu Jan Kubíček, předseda výkonného výboru Asociace nákupních center ČR.

Jídelní zóny jsou významnou součástí center a pro velkou část návštěvníků podle Kubíčka ztrácejí atraktivitu v případě prodeje s sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám