Hlavní obsah

Zavíračka v deset? Hospodští jsou zděšeni

Hospody, restaurace, kavárny, kluby či diskotéky musejí ode dneška podle rozhodnutí vlády zavírat v deset hodin večer. Otevřít pak mohou zase až v pět ráno. Hospodští se proto obávají dalšího úbytku zákazníků a poklesu tržeb.

Foto: Ilustrační foto PRÁVO – Milan Malíček

V restauračních zařízeních se kvůli povinné zavírací době obávají poklesu tržeb.

Článek

„Už nyní máme velký úbytek klientů, tou dvaadvacátou hodinou se to zkomplikuje, skončí všechny vánoční večírky. Takže to bude další úbytek, v podstatě zbývá oběd a malá večeře,“ povzdechla si Petra Hálová, manažerka firmy, která v Jihlavě provozuje restaurace Pivní ráj a Buena Vista. Nyní podle ní zůstane podnikům třicet procent nejvěrnějších zákazníků.

Lidé a firmy ruší vánoční i silvestrovské večírky

Koronavirus

„Beru to od vlády jako podraz na všechny očkované a zodpovědné lidi, kteří pochopili, že se musí očkovat a že je to jediná cesta z toho problému,“ řekl Martin Hřebík, majitel čtyř libereckých tanečních a hudebních klubů, například hudebního klubu Lípa či Topstar.

Většina provozovatelů si přitom stěžuje už na současnou situaci. „Už to, že do restaurace mohou jen očkovaní či ti, kdo nemoc prodělali, je pro nás likvidační, protože lidé nechodí. Za včerejšek jsem měla pět obědů, od té doby je prázdno. Zavírání ve 22 hodin je tak pro mě už úplně nepodstatné, protože v té hospodě zkrátka nikdo není, a to ani večer,“ poznamenala provozovatelka restaurace v Třeboni Jana Kalátová.

Půjčky a krachy

Vyděšeni nejsou jen majitelé, ale i zaměstnanci. „Už se zase nad námi stahují mraky. Myslím, že je to první krok k tomu, aby nás znovu zavřeli,“ zhodnotil situaci číšník Bohumil Doležal z plzeňské restaurace U Matasů.

Stav nouze je podle právníka Kysely ústavní

Koronavirus

Podle výkonné ředitelky Asociace restauratérů Apron Kateřiny Holnové nová proticovidová opatření budou pro majitele hospod znamenat velký pokles příjmů. „Provoz po 22. hodině do půlnoci tvoří u těch podniků, jež mají otevřeno, dvacet až třicet procent obratu,“ uvedla.

Ze statistik provozovatelů pokladních systémů podle ní vyplývá, že letos ukončilo provoz dvacet procent restauračních provozů. „Toto opatření bude mít další zásadní dopad,“ domnívá se. Mnoho majitelů hospod už sáhlo do svých rezerv nebo si vzalo půjčky, aby přežilo. „V květnu a říjnu jsme se jakžtakž nadechli, ale po příchodu dalších opatření už není kde brát,“ dodala.

Provozovny, které nedodržují vládní nařízení, podporu nedostanou

Domácí

To potvrzuje i provozovatel ostravského klubu Fabric Jiří Ramík. „Platit nájem a energie musíme. Za ty necelé tři měsíce jsme si nezvládli vydělat ani na provoz. A teď se nám dluh jen prohloubí,“ přiznal. Podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR nevyslyšelo ministerstvo zdravotnictví ani požadavek na to, aby se ještě ve 22 hodin mohly přijímat poslední objednávky.

Hospodští tak hledají útěchu, kde se dá. „Radost z toho nemám. Na druhou stranu, je to pořád lepší než minule, kdy se muselo zavřít v osm a pak se zavřelo úplně,“ posteskl si provozovatel karlovarské restaurace U Břízků Jiří Březina.

Reklama

Výběr článků

Načítám