Hlavní obsah

Hodnota Airbnb by mohla být až 760 miliard

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký provozovatel ubytovací platformy Airbnb chce na burze z primární nabídky získat 2,6 miliardy dolarů (57 miliard korun). To by odpovídalo tržnímu ohodnocení firmy na 34,8 miliardy USD (760 miliard korun). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na aktualizovanou žádost pro regulátora. Na burzu chce firma vstoupit 10. prosince.

Foto: Issei Kato, Reuters

Logo serveru Airbnb

Článek

Airbnb se vrátilo k vyššímu ohodnocení poté, co v důsledku aktuální krize na začátku dubna snížilo interní odhad vlastní tržní hodnoty o 16 procent na 26 miliard dolarů (567 miliard korun).

Společnost chce v rámci primární nabídky akcií (IPO) prodat zájemcům z řad veřejnosti zhruba 57 milionů akcií oceněných na 44 až 50 dolarů.

Primární veřejná nabídka (IPO – Initial Public Offering) je označení pro vstup na burzu, kdy společnost poprvé nabízí akcie široké veřejnosti.

Airbnb požádala o vstup na burzu

Ekonomika

Vstup Airbnb na burzu podle Reuters nejočekávanější americkou primární nabídkou letošního roku. V posledních měsících na burzu vstoupily také nahrávací společnost Warner Music Group, analytická společnost Palantir nebo provozovatel datových cloudů Snowflake.

Už na jaře se Airbnb navzdory útlumu cestovního ruchu podařilo získat od investičních skupin Silver Lake a Sixth Street Partners jednu miliardu dolarů (22 miliard korun).

Reklama

Související články

Japonsko dalo Airbnb zelenou

Japonským parlamentem prošla legislativa, která de facto legalizuje krátkodobý pronájem nemovitostí prostřednictvím webových platforem typu Airbnb. Informoval...

Airbnb získalo od investorů 25 miliard

Platforma pro krátkodobé ubytování Airbnb získala od investorů jednu miliardu dolarů (25 miliard korun). Globální pandemie nemoci covid-19 přitom paralyzuje...

Výběr článků

Načítám