Hlavní obsah

Hlavní těžební divizi Jukosu koupil ruský státní koncern Rosněfť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Hlavní těžební divizi ropného koncernu Jukos, Juganskněftěgaz, koupil ruský státní koncern Rosněfť. Uvedl to v noci na čtvrtek představitel Rosněfti, který si nepřál být jmenován. Rusko tak zpětně znárodnilo 11 procent své ropné těžby. To je těžkou ranou pro Jukos, který se snažil zabránit svému rozkouskování.

Foto: ARS INSTRUMENTALIS PRAGENSIS (archiv)

Festival F. L. Věka přivítá letošního jubilanta - soubor ARS INSTRUMENTALIS PRAGENSIS.

Článek

Rosněfť koupila 100 procent společnosti Baikal Finance Group, která se stala překvapivým vítězem nedělní dražby Jugansku. [celá zpráva] Baikal Finance za Jugansk nabídla 9,4 miliardy dolarů a ruský tisk pak spekuloval o tom, že Baikal byla nastrčena buď Gazpromem, nebo koncernem Surgutněftěgaz.

"Můžu potvrdit, že jsme ji koupili celou," uvedl zdroj z Rosněfti. Cenu převzetí Baikal Finance ale nesdělil. Podle analytiků to znamená, že je teď Jugansk státním majetkem a že je možná mimo dosah právníků Jukosu a hlavního akcionáře Jukosu, společnosti Menatep Group.

Aukcí Jugansku vyvrcholila kampaň Kremlu proti bývalému řediteli Jukosu Michailu Chodorkovskému. Ten je od loňského října ve vazbě a je souzen za daňové úniky a za podvod při privatizaci. Po Jukosu pak ruské úřady chtějí uhradit údajné daňové nedoplatky dosahující celkově 27,5 miliardy dolarů.

Převzetí Jugansku Rosněftí potvrzuje, že se Kreml rozhodl převzít aktiva Jukosu zpět pod sebe. Rosněfť se tak stává jednou z největších firem v ruském ropném průmyslu s produkcí 1,45 miliónu barelů za den. Tolik ropy těží za den například Libye, člen vývozního kartelu OPEC.

Ze situace také vyplývá, že v Kremlu převládají zastánci tvrdé linie. Ti chtějí dostat na kolena podnikové oligarchy, kteří v chaosu 90. let po rozpadu Sovětského svazu převzali levně státní majetek.

Reklama

Související články

Šéfové Jukosu utekli z Ruska do Británie

Lidé, kteří nyní stojí v čele krachující ropné firmy Jukos odjeli v minulých dnech z Ruska do Londýna a odtud firmu řídí. Podle svých slov se bojí, že pokud...

Výběr článků

Načítám