Hlavní obsah

Rusko vyměřilo miliardové nedoplatky další velké firmě

Novinky, ČTK, Izvestia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Miliardové daňové nedoplatky nelikvidují v Rusku jen krachující ropný Jukos, ale už i další velké firmy. Druhá největší ruská telekomunikační společnost Vimpelcom má na daních za rok 2001 doplatit v přepočtu asi 3,8 miliardy korun.

Foto: Česká Mincovna

Jan Koller na zlaté minci.

Článek

"Společnost neporušila v roce 2001 ani v jiných letech žádný zákon a v zákonné dvoutýdenní lhůtě je připravena to obhájit," řekl mluvčí Vimpelcomu Michail Umarov. Doplnil, že společnost byla dokonce vyhodnocena jako příkladný plátce daní.

Daňový požadavek je spojen hlavně s dceřinou společností KB Impuls, která drží licenci na síť GSM pro Moskvu a moskevský region.

Hlavním akcionářem Vimpelcomu je ruská společnost Alfa-Group, kterou vede miliardář Michail Fridman. Ten je současně spolumajitelem ropné firmy TNK-BP a norské firmy Telenor.

Další na řadě

"Každý přemýšlel o tom, kdo bude další, a tady to máme," řekl  Andrej Kukk z obchodní  společnosti UralSib.

Extrémně vysoké daňové nedoplatky požadoval stát zatím jen po ropné firmě Jukos, její dluh se vyšplhal už na 26 miliard dolarů.

Exekutoři už nařídili prodej hlavní těžební jednotky Juganskněftěgazu. Prodá ho v aukci 19 prosince. Hlavním zájemcem je plynárenská společnost Gazprom. Ekonomům vadí, že Juganskněftěgaz bude prodán hluboko pod cenou.

Co zamýšlí Kreml

Analytici se rozcházejí v názorech, čeho chce Kreml vyměřováním likvidačních nedoplatků dosáhnout. Jedni tvrdí, že v postižených firmách chce zvýšit svůj vliv. Společnosti totiž musí prodat své části a tím se oslabí. Nebo zda je to jen pomsta oligarchům, kteří tyto velké společnosti ovládají.

"V širších souvislostech to ale z mnoha důvodů musíte nazvat eskalací. Není to zcela jasné, je to znamení, že na radaru vládních úředníků, kteří se snaží přerozdělit vliv na ekonomiku, není jen energetický sektor," řekl ekonom americké investiční banky Goldman Sachs Rory MacFarquhar.

Další možnost je i to, že se Kreml snaží odvrátit kritiku za to, že zlikvidoval Jukos a napadáním dalších firem odvrací podezření, že mu jde jen o tuto firmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jukos zřejmě skončí v rukou Gazpromu

Rusko plánuje vytvořit z plynárenského gigantu Gazprom obří energetický holding. Firma totiž s největší pravděpodobností získá společně se dvěma menšími...

Šéfové Jukosu utekli z Ruska do Británie

Lidé, kteří nyní stojí v čele krachující ropné firmy Jukos odjeli v minulých dnech z Ruska do Londýna a odtud firmu řídí. Podle svých slov se bojí, že pokud...

Výběr článků

Načítám