Hlavní obsah

Šéfové Jukosu utekli z Ruska do Británie

– LONDÝN

Lidé, kteří nyní stojí v čele krachující ropné firmy Jukos odjeli v minulých dnech z Ruska do Londýna a odtud firmu řídí. Podle svých slov se bojí, že pokud by zůstali v Rusku, tamní vláda by je uvěznila. Kreml podle nich stojí i za současným rozkladem firmy.

Foto: Petr Pokorný

KOVO je nejsilnějším odborovým svazem v České republice.

Článek

Rusko opustili výkonný ředitel Steven Theede, finanční ředitel Bruce Misamore, provozní ředitelé Alexander Těmerko a Michail Trušin i šéf těžby ropy Jurij Bejlin. Šéf marketingu Pjotr Zoloterev rezignoval. Jukos, který dluží v přepočtu 25 miliard dolarů na daňových nedoplatcích, je tak nyní řízen z Londýna.

"Nechci si nechat zničit život kvůli politickým ambicím v Rusku," citovala  BBC Misamora.

Před soudem je nyní majitel Jukosu Michail Chodorkovsky. Čelí obvinění z daňových úniků a podvodu při privatizaci.

Prodej pod cenou

Ruské úřady před několika dny oznámily, že 19. prosince budou v dražbě prodávat hlavní těžební divizi Juganskněftěgaz. Na ní je přitom Jukos životně závislý, protože Jugansk se na těžbě podílí až z 60 procent. Stanovená vyvolávací cena bude asi 8,5 miliardy dolarů. Podle odhadů je ale cena firmy nejméně trojnásobná.

Podcenění podle pozorovatelů taktéž svědčí o tom, že vláda chce podnik potopit. Rusko už navíc avizovalo, že by Juganskněftěgaz rádo prodalo plynárenské firma Gazprom a tím si v ní zajistilo většinový podíl.

Počínání Kremlu s obavami sledují hlavně zahraniční investoři, kteří mají v Rusku své zájmy a kteří avizovali, že pokud jim dojde trpělivost, podají na vládu žalobu. Kremlu už ale pohrozily i vlády některých zemí.

Jukos býval největším ruským podnikem a jeho tržní hodnota se pohybovala kolem 40 miliard dolarů (přes bilion korun). Nyní jeho hodnota klesla pod tři miliardy USD a kurz akcií se stále snižuje na další minima. Podle pozorovatelů však nelze vyloučit, že akcie budou za pár dní bezcenné.

Reklama

Související témata:

Související články

V Jukosu už zabavují majetek exekutoři

Do sídel ruské ropné společnosti Jukos už přišli soudní exekutoři, a zabavují její majetek. Zaměřují na hlavní produkční jednotky firmy na Sibiři....

Chodorkovskij označil obvinění za absurdní

Za absurdní označil vězněný ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij obvinění, která byla vznesena proti němu samému a proti ropnému gigantu Jukos. Zároveň...

Ruský gigant Jukos je před bankrotem

Společnost Jukos musí co nejdříve sehnat dostatečnou finanční hotovost, jinak ji hrozí bankrot. Firma už nemá ani na to, aby od srpna zajišťovala dodávky ropy....

Výběr článků

Načítám