Hlavní obsah

Heger: Potřebujeme solidaritu v případě odpojení Slovenska od ruských zdrojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Eduard Heger žádá evropské partnery o solidaritu s Bratislavou pro případ společného odstřižení od dodávek ropy a zemního plynu z Ruska. Heger to uvedl v pondělí na společné tiskové konferenci s belgickým premiérem Alexandrem De Croo v Bratislavě.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

„Pokud má dojít co nejrychleji k řešení, že se odpojíme od plynu a ropy z Ruska, musíme spolupracovat velmi intenzivně. Slovensko je stabilním a zodpovědným partnerem v přepravě plynu do západní Evropy,“ zdůraznil předseda slovenské vlády.

„Potřebujeme, aby země na sever, na jih nebo na západ od nás prokázaly vůči nám solidaritu, pokud dojde ke změně tohoto zdroje,“ dodal Heger.

Návštěva Buče mnou otřásla, přiznal slovenský premiér

Evropa

Slovenský premiér poukázal na fakt, že dnes je Slovensko na začátku tohoto řetězce a pak by bylo na konci.

„Je důležité pro každého občana Slovenské republiky, aby měl vždy dostatek plynu, a v tomto budeme záviset na našich partnerech. Jsem rád, že i belgický premiér vyjádřil tuto ochotu a závazek, že tato solidarita musí být přítomna, a rozumí této naší potřebě. Jsem za to velmi vděčný,“ uvedl Heger.

Česko jedná o dodávkách zkapalněného plynu s Ománem

Ekonomika

Belgický premiér konstatoval, že bezpečnost dodávek musí být zabezpečena pro všechny i po případném odpojení Evropy od ruského plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám