Hlavní obsah

Česko jedná o dodávkách zkapalněného plynu s Ománem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omán zahájil s Českou republikou jednání o možných dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) do České republiky. Kromě samotného dovozu je také možnost, že by ČR investovala do vlastní výrobny zkapalněného zemního plynu přímo v Ománu a LNG si tak vyráběla sama.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Ománu. Ilustrační foto

Článek

Vyplynulo to z jednání zástupců akademicko-podnikatelské mise. „Nejvíce oceňuji vstřícnost ománské strany pro zahájení rozhovorů o dodávkách zkapalněného zemního plynu do České republiky i nabídku realizace české investice do zkapalňování zemního plynu ve speciální ekonomické zóně,“ uvedl v pátek honorární konzul Sultanátu Omán Ivo Vaněk.

Zvýšené dodávky amerického LNG Evropu nespasí

Válka na Ukrajině

Omán podle Vaňka nemá velké přebytky zkapalněného plynu. „Co vyrobí, to prodá, ale rezervy tam ještě v každém případě jsou a Omán je připravený pomoci České republice ve svízelné situaci,“ uvedl Vaněk s odkazem na hrozbu zastavení dodávek ruského plynu do Evropy.

Možnou výrobu LNG v Ománu by podle něj mohl zainvestovat soukromý subjekt z Česka nebo stát jako takový. ČR by díky tomu podle něj nakupovala a zkapalňovala plyn za ty nejlepší ceny, možné přebytky by mohla podle Vaňka například také prodávat dalším státům EU. „Česká republika tuto nabídku dostala a já ji tímto prezentuji,“ uvedl Vaněk.

Akademicko-podnikatelská mise do Ománu se uskutečnila na konci března. Jednání se účastnili zástupci České geologické služby, ministerstva životního prostředí, VŠCHT v Praze, VŠB Ostrava, VUT v Brně a zástupců některých českých firem.

Letecké spojení i těžba

S Ománem by mělo v říjnu vzniknout také letecké spojení, jednou týdně by mělo pražské letiště a letiště Salála v druhém největším městě Ománu spojit letadlo společnosti SalamAir. Letecké spojení začne fungovat po tamním monzunovém období od 1. října a potrvá do konce dubna, kdy se kvůli monzunům opět zastaví.

I ministři pojedou do Kataru. Může to pomoci k energetické nezávislosti na Rusku, řekl Kupka

Domácí

Mise se zaměřila také na spolupráci v těžbě ománských nerostných surovin, konkrétně zlata, mědi, uranu, chromu, niklu nebo sklářských písků. Omán by mohl s ČR spolupracovat také v energetice z obnovitelných zdrojů nebo ve výstavbě rafinérií.

Reklama

Výběr článků

Načítám