Hlavní obsah

Havlíček: Nechceme pohřbít Vánoce, ale existuje i restriktivní scénář

Právo, Novinky, Jindřich Ginter

První opatření začínají zabírat, další neočekávám, na další se nechystáme. Prohlásil to ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček v nedělní Partii na CNN Prima News. Ministr řekl, že chce lidem umožnit nákup dárků na Vánoce a otevřít obchody, ale budou-li listopadová čísla nepříznivá, existuje i restriktivní varianta předvánočního režimu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

„Uvolňování nebude ze dne na den, ale na základě čísel v listopadu a pak v řádu dnů či týdnů. Podle čísel v polovině listopadu uvidíme, jak budeme aranžovat Vánoce. Nechceme pohřbít předvánoční trh, chceme i ze sociologického hlediska lidem umožnit koupit si dárky,“ uvedl mimo jiné Havlíček.

„Už dneska pracujeme na různých scénářích. Scénáře předvánočního režimu - volnějšího, méně volnějšího až úplně restriktivního,” řekl.

V potaz se podle něj bude brát reprodukční faktor, tedy údaj, kolik lidí nakazí jeden nakažený, počet nakažených a obsazenost lůžek v nemocnicích. Podle vládního scénáře se počítá nejprve s otevřením škol, dodal Havlíček.

„Opravdu to teď vypadá, že by se to mohlo zlepšovat, podle těch modelů, které máme. Musíme ukázat světlo na konci tunelu, ale nesmíme to s tím uvolňováním přehnat,“ dodal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček: Žáci se vrátí do škol, až bude denní přírůstek nanejvýš 3000

Domácí

Hájil zákaz nedělního prodeje

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v Partii vládě vyčetl, že nemá pro druhou vlnu předem scénáře opatření. „Neslyšíme, při jakých číslech se bude co otevírat. Prioritu přitom mají nikoliv obchody, ale školy. Je potřeba mít dopředu mít scénáře vývoje,“ zdůraznil Kalousek.

Havlíček v Partii také před Kalouskem obhajoval zákaz nedělního prodeje tím, že klíčové je omezovat mobilitu lidí. Na kritiku Kalouska, že v sobotu lidé pak o to více jezdili do obchodů, ministr opáčil: „Co odborník to názor, a co je horší, co člověk, to odborník.“ Podle vyjádření řetězců ale skutečně v sobotu obchody zaznamenaly zvýšenou návštěvnost.

Zákaz nedělního prodeje nahnal v sobotu do obchodů davy lidí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám