Hlavní obsah

Slovensko chce získat zpět zlato z Británie. Leží tam od druhé světové války

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Slovensko chce získat zpět 31,7 tuny investičního zlata v hodnotě 1,3 miliardy eur (33,2 miliardy korun), které má země uložené v Bank of England. Ve čtvrtek o tom informoval předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Důvodem je podle Fica hrozící finanční krize a nestabilita způsobená brexitem. „Navíc míra zhodnocení je v britské bance velmi nízká. Roční je na úrovni 0,2 až 0,4 procenta. To je nic, to nemá absolutně význam,“ řekl předseda Směru. Expremiér avizoval, že slovenský parlament se příští týden sejde na mimořádné schůzi a přijme usnesení o krocích, které by měla učinit Národní banka Slovenska, aby se zlato vrátilo na Slovensko.

Fico zdůraznil, že v současném světě je lepší mít zlato doma pod kontrolou. „Garantuji vám, že pokud zlato zůstane v Británii a ve světě se něco semele, tak z něj neuvidíme ani gram,“ varoval předseda Směru, který prosazuje přesun zlata na Slovensko ještě před parlamentními volbami, které se v zemi budou konat 29. února 2020.

Fico táhl pěšcem, tedy premiérem

Zahraniční

Investiční zlato je uložené v Bank of England dlouhodobě. Bylo to ještě rozhodnutí československé vlády, která chtěla před druhou světovou válkou zabránit, aby se ke zlatu dostali fašisté. Země, jako Německo, Polsko, Maďarsko, Rakousko a Rumunsko, už podle Fica své zlato z britských bank stáhly pod vlastní kontrolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám